svijet.hr
02. Prosinac 2025.
  • Društvo
  • Geopolitika
  • Mojbiz
  • Kultura & Scena
  • Sport
  • Lifestyle
  • Tehno
  • Komentari
search
highlight_off
person
personPrijavi se u svoj SVIJEThr profil. disabled_by_default
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

Zaboravljena lozinka?

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!

passwordZaboravljena lozinka? disabled_by_default

Unesite e-mail s kojim ste se registrirali i poslat ćemo vam link za resetiranje lozinke.

*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

assignmentRegistracija disabled_by_default
*
*
*
*
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

*
Veleučilište Edward Bernays
GASTRO:

Hrvatska postaje centar francuske gastro izvrsnosti za regiju

Hrvatska postaje centar francuske gastro izvrsnosti za regiju

Ovih dana predstavljen je elitni edukacijski program MCEU – Masterclass Européen de Cuisine & Excellence, prvi međunarodni profesionalnog usavršavanja u visokoj gastronomiji u jugoistočnoj Europi temeljen na francuskim standardima izvrsnosti

PROSINAC
02
2025

Piše:

Svijet.hr

Program u Hrvatsku donosi organizacija Ja volim Francusku (J’aime la France) u partnerstvu s tvrtkama METRO Hrvatska i Maistra Hospitality Group, s ciljem jačanja profesionalnih kompetencija, prijenosa znanja novim generacijama te produbljivanja kulturne i gospodarske suradnje Hrvatske i Francuske.

Zasluga Slađane Novaković

Program je predstavila Slađana Novaković, predsjednica organizacije Ja volim Francusku, a putem video veze obratili su se renomirani francuski majstori visoke kuhinje

Michel Husser, vlasnik legendarnog restorana Le Cerf, jedinog restorana na svijetu s neprekinutom Michelinovom zvjezdicom već 88 godina, te Christian Cottard, viceprvak Francuske u slastičarstvu i nekadašnji voditelj slastičarnice Alaina Ducassea u Monaku. Edukacija će se u Hrvatskoj provoditi kroz intenzivne sedmodnevne cikluse u veljači, travnju, lipnju i studenome 2026. godine, okupljajući polaznike iz HoReCa sektora iz Hrvatske i cijele jugoistočne Europe.

Michel Husser izrazio je zadovoljstvo pokretanjem programa u Hrvatskoj, naglasivši: “ Čast mi je predstaviti u Hrvatskoj program MCEU, europski model izvrsnosti u gastronomskom i hotelskom obrazovanju utemeljen na francuskim standardima. Razmjena znanja, prijenos profesionalnog iskustva i umrežavanje stručnjaka temelj su svakog napretka u našem sektoru. Hrvatskoj, zemlji snažnog kulinarskog identiteta, ovaj program nudi most prema francuskoj tradiciji i otvara put novoj generaciji majstora koji će oblikovati budućnost hotelijerstva i gastronomije. Zahvaljujući predanosti Slađane Novaković i organizacije J’aime la France, s ponosom započinjemo ovo partnerstvo.”

Metro i Maistra ključni partneri

Kao ključni strateški partner projekta, METRO Hrvatska daje snažan doprinos stvaranju regionalnog centra izvrsnosti u gastronomskoj edukaciji. Igor Kotaran, direktor marketinga i razvoja strategije kupaca tvrtke METRO Hrvatska, istaknuo je:

„MCEU predstavlja projekt koji Hrvatsku pozicionira u sam vrh profesionalne gastronomske edukacije u regiji. Za METRO je ovo prirodan nastavak dugogodišnje podrške profesionalcima iz HoReCa sektora putem platforme koja omogućuje prijenos znanja izravno od najvećih imena francuske gastronomije. Vjerujemo da će ovaj program postati snažan zamašnjak razvoju hrvatske gastronomije i turizma.”

Predstavljanje MCEU programa označilo je važan iskorak Hrvatske u uspostavljanju prepoznatljivog europskog centra stručne gastronomske edukacije te dodatno učvrstilo most suradnje s francuskim institucijama izvrsnosti. Program je osmišljen prema najvišim standardima haute cuisine, s naglaskom na tehnike visoke gastronomije, zero-waste pristup, valorizaciju lokalnih namirnica i prijenos alzaškog “know-howa” hrvatskim profesionalcima.

Podršku programu dala je i Maistra, čiji je direktor marketinga David Flam naglasio:

“Kao vodeća hrvatska turistička tvrtka u luksuznom segmentu, Maistra predano radi na stalnom unapređenju svoje enogastronomske ponude, posebice u restoranima koji su sastavni dio naših najprestižnijih hotela. Vrhunska gastronomija ključna je za izgradnju visokopozicioniranog turističkog proizvoda destinacije - razvoj jednog aspekta bez drugog jednostavno je nezamisliv. Upravo zato Maistra prepoznaje i podržava inicijative koje podižu standarde obrazovanja i profesionalnog razvoja. Kao kompanija koja u svom portfelju ima tri Michelinove zvjezdice - Agli Amici Rovinj i Cap Aureo - te restorane s Michelinovim preporukama, suradnja na projektu Ja volim Francusku prirodan je nastavak našeg strateškog usmjerenja: stvaranja vrhunskog doživljaja za goste kroz kontinuirano usavršavanje naših djelatnika i praćenje najnovijih trendova u gourmet industriji.”

Ovim događanjem otvoreno je novo poglavlje u profesionalnom razvoju hrvatske gastronomije, uz ambiciju da program postane trajna edukacijska platforma i mjesto susreta vodećih chefova, hotelijera i stručnjaka iz cijele Europe.

Ključne riječi: ja volim francusku, michel husser, le cerf, igor kotaran, david flam, francuska gastronomija, slađana novaković, metro hrvatska, maistra
PODIJELI
VIJEST

MOŽDA ĆE VAS INTERESIRATI
PROSINAC
02
2025
<
>
  • Hrvatska postaje centar francuske gastro izvrsnosti za regiju
    Hrvatska postaje centar francuske gastro izvrsnosti za regiju
    Ovih dana predstavljen je elitni edukacijski program MCEU – Masterclass Européen de Cuisine & Excellence, prvi međunarodni profesionalnog usavršavanja u visokoj gastronomiji u jugoistočnoj Europi temeljen na francuskim standardima izvrsnosti
    02.12.2025.
  • Milka gubi popularnost, trgovci nude popuste
    Milka gubi popularnost, trgovci nude popuste
    Milka čokolada nedavno je izgubila na popularnosti. Proizvođač se našao u problemima, a njemački trgovci već su počeli nuditi popuste.
    02.12.2025.
  • Ryanair nakon samo osam mjeseci ukinuo svoj program vjernosti
    Ryanair nakon samo osam mjeseci ukinuo svoj program vjernosti
    Zrakoplovna tvrtka Ryanair objavila je da ukida svoj program vjernosti, koji je pokrenula prije samo osam mjeseci. Kažu da su putnici previše iskorištavali popuste.
    02.12.2025.
  • Kako duže očuvati hranu svježom u hladnjaku
    Kako duže očuvati hranu svježom u hladnjaku
    S obzirom na to da 72 % europskih potrošača kupuje namirnice svakodnevno ili nekoliko puta tjedno , svježina hrane i učinkovito skladištenje važniji su nego ikad.
    02.12.2025.
  • Hrvatski hotelijeri još ne prepoznaju značaj umjetne inteligencije
    Hrvatski hotelijeri još ne prepoznaju značaj umjetne inteligencije
    Umjetna inteligencija (AI) može unaprijediti i turizam, uz zadržavanje primata i važnosti ljudskog pristupa, poručeno je uz ostalo u petak sa Dana hrvatskog turizma (DHT) o promjenama u turističkom poslovanju i potražnji.
    02.12.2025.
  • Swarovski u problemima, najavljuje otpuštanja u Austriji
    Swarovski u problemima, najavljuje otpuštanja u Austriji
    Poznati proizvođač nakita i kristala Swarovski ukinut će sljedeće godine 400 radnih mjesta u svom sjedištu u Wattensu u Austriji.
    02.12.2025.
  • Rovinj šampion hrvatskog turizma
    Rovinj šampion hrvatskog turizma
    Sinoć je u Dubrovniku održana završna svečana večer Dana hrvatskog turizma u sklopu koje su dodijeljene i Godišnje hrvatske turističke nagrade, odnosno nagrade za najbolje u turizmu Hrvatske u 2025. godini.
    02.12.2025.
  • Gordon Ramsay u Budimpešti otvara svoj prvi restoran u Srednjoj Europi
    Gordon Ramsay u Budimpešti otvara svoj prvi restoran u Srednjoj Europi
    Gordon Ramsay Restaurants Global i Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection sklopili su strateško partnerstvo koje će jedan od najpoznatijih svjetskih kulinarskih brendova dovesti u Mađarsku.
    02.12.2025.
  • Shein otvorio trgovinu u Parizu, online platforma onemogućena
    Shein otvorio trgovinu u Parizu, online platforma onemogućena
    Kineski online trgovac Shein otvorio je svoju prvu stalnu fizičku trgovinu na svijetu u Parizu usred prosvjeda i protivljenja, dok su vlasti privremeno obustavile njegovu online platformu.
    02.12.2025.
  • Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja studenoga?
    Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja studenoga?
    Sredina jeseni donijela nam je neuobičajeno toplo vrijeme.
    02.12.2025.

Najčitanije

NOVITETI

Predstavljamo Galaxy Z TriFold: vizija budućnosti mobilnih inovacija 

KOŠARKA

Mijatović: Ružiću je samo nebo granica

GASTRO

Hrvatska postaje centar francuske gastro izvrsnosti za regiju

ORUŽJE

Proizvođači oružja profitiraju od rata u Ukrajini

PRIMERA

Real kiksao, Barcelona na vrhu

POTEZI

Poljski predsjednik otkazao sastanak s Orbanom

KATASTROFA

Katastrofalne poplave u Indoneziji, najmanje 440 poginulih

TRANSFERI

Barcelona želi Luku Vuškovića

Banner sekcija Najčitanije - Detalji vijesti - test banner
  • Impressum
  • Marketing
  • Kontakt
  • Uvjeti korištenja
svijet.hr

Copyright (c) svijet.hr. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.  |  Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja i oglasa, za pružanje značajki društvenih medija i za analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše web-lokacije s našim društvenim medijima, oglašivačkim i analitičkim partnerima koji ih mogu kombinirati s drugim informacijama koje ste im dali ili koje ste prikupili iz upotrebe svojih usluga.
Prihvaćam sve kolačiće Prihvaćam odabrane Postavke kolačića Ne prihvaćam