Jestiva čokolada, kako se do sada vjerovalo, pojavila se u Njemačkoj 1828. No, postoje naznake da je delicija bila poznata i ranije.
Znanstvenik sa Sveučilišta u Kasselu pronašao je dokaz u pismima braće Grimm. Do sada se za početak čokolade smatrao izum preše za kakao maslac 1828. godine Nizozemca Konrada Johana van Houtena.
Zanimljiva prepiska
Povjesničarka umjetnosti Andrea Linnebach-Wegner proučavala je prepisku braće Grimm sa starijim članovima obitelji.
“Naišao sam na nekoliko odlomaka u kojima se spominju čokoladne kuglice, što me kao povjesničara kulture odmah fasciniralo”, rekao je Linebach.
Tako je teta braće Grimm, Henrietta Zimmer, 1812. napisala svojim nećacima da im šalje čokoladne kuglice.
Zimmerova je bila dvorska dama hesenske princeze i navodno je naišla na ovu rijetku poslasticu kada je sa svojom ljubavnicom pobjegla u Gothu tijekom francuske okupacije Kassela 1806. godine. Tamošnji dvorski slastičar već je eksperimentirao s čvrstom čokoladom.
Nigdje bez čokolade
Jakob i Wilhelm Grimm u to su vrijeme živjeli u Kasselu i napisali svoje poznate bajke.
U pismu od 7. ožujka 1812. Wilhelm je zahvalio svojoj teti na "ugodnom poklonu čokolade" i dodao: "Ne idem u šetnju bez nekoliko u džepu."
Tim dopisivanjem Linebach je pronašao recept dvorskog slastičara iz Gothe za "čokoladne praline". Pretpostavlja se da su upravo to bili darovi tete Henriette.
Mala senzacija
Znanstvenica svoje otkriće naziva "malom senzacijom u kulturnoj povijesti".
Prepiska braće Grimm objavljena je prošle godine, ali rani dokazi o čokoladi postali su šire poznati tek sada, jer je Linebach potaknuo trgovinu u Kasselu da napravi kuglice prema Gotha receptu.