Maslac od kikirikija ukusan je i zdrav namaz i dodatak jelima koji je kod nas posljednjih godina postao vrlo popularan. Iako ga na tržnicama možete kupiti u raznim varijantama, ovaj maslac, u mnogo zdravijoj i jeftinijoj varijanti, vrlo lako možete napraviti kod kuće.
Maslac od kikirikija radi se od svega nekoliko sastojaka, u sjeckalici ili blenderu, a okus i teksturu možete prilagoditi svojim željama. Možete ga izblendati do potpuno glatke teksture, a ako želite osjetiti neke komadiće, samo skratite vrijeme blendanja. Evo kako izgleda cijeli proces izrade domaćeg maslaca od kikirikija:
Maslac od kikirikija
Sastojci:
2 šalice oljuštenog sirovog kikirikija
1 ½ čajna žličica ulja od kikirikija ili maslinovog ulja
½ žličice šećera
⅛ žličice himalajske soli (ili više, po ukusu)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.
U lim za pečenje staviti papir, rasporediti kikiriki i peći.
Pecite kikiriki, miješajući svake 2 minute, dok ne porumeni, otprilike 6 do 8 minuta.
Pustite da se kikiriki malo ohladi pa ga uvaljajte u krpu i rukama malo protrljajte da skinete ljusku.
Stavite oljušteni prženi kikiriki u sjeckalicu ili blender, dodajte kikiriki ulje, šećer i sol, pa miksajte dok se kikiriki ne pretvori u pastu, oko 2 minute. Dodajte još malo ulja ako je potrebno i nastavite s procesiranjem do željene gustoće, još 1 do 3 minute.
Po želji u maslac od kikirikija možete dodati malo čilija, kakaa, meda ili neki drugi dodatak.
Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Maslac od kikirikija možete konzumirati samostalno, uz kruh i džem ili rižine kolače te voće, krekere i druge grickalice ili kao dodatak zobenim pahuljicama, smoothiejima, kolačima i drugim slanim i slatkim jelima. Dobar tek!
Savjet plus:
Kako biste uštedjeli vrijeme, možete kupiti kikiriki koji je već pečen i oljušten.