Među jesenskim delicijama u kojima volimo uživati, jesu različite vrste gulaša ili, primjerice pašticada, a uz ta jela savršeno se sljubljuju njoki.
Kao jedna od vrsta njoka koje možda rjeđe jedemo, ali koji su itkako ukusni, jesu i njoki od bundeve. Za pripremu ovakvih njoka treba nam otprilike 45 minuta.
U nastavku donosimo recept.
Sastojci
500 g ButterNut bundeve
malo soli
malo maslinovog ulja
200 goštrog brašna
1jaje
Priprema
Bundevu zajedno s korom narežite na kriške (prethodno uklonite koštice i mekanu sredinu). Posložite u lim za pečenje, prelijte s malo maslinovog ulja i posolite.
Narezanu bundevu ubacite u pećnicu, prethodno zagijanu na 200 stupnjeva, i pecite dok ne omekša.
Kad se ohladi, ogulite koru i pomoću štapnog miksera usitnite do pirea.
U posudu prebacite pire, dodajte jaje i postepeno dodajte brašno. Rukama umijesite mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi dodajte još malo brašna.
Tijesto narežite na kriške, a svaku krišku razvaljajte u valjak debljine 2 cm. Tijesto režite pomoću noža na veličinu njoka po želji.
U loncu zagrijte veću količinu vode, posolite, te u nju ubacite njoke. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
Kuhane njoke kratko isperite pod hladnom vodom i dobro ocijedite. Servirajte s gulašem po želji.