Zdravstveni dužnosnici rekli su 25. listopada da se epidemija E. coli povezana s McDonald's Quarter Poundersom proširila i pogodila više ljudi, sa 75 bolesnih u 13 država, uključujući 22 hospitalizacije i jedan smrtni slučaj.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prvi je put objavio da se infekcija pojavila 22. listopada, kada su priopćili da su početne istrage sugerirale da bi sjeckani luk koji se koristi u Quarter Pounderu mogao biti izvor infekcija E. coli, koja je u to vrijeme brojala 49 u 10 država.
U novom priopćenju od 25. listopada, CDC je primijetio da je prijavljeno dodatnih 26 slučajeva, još 12 ljudi je hospitalizirano, a epidemija se proširila na dodatne tri države - Michigan, Novi Meksiko i Washington.
"Prijavljeno je više zaraženih i svi su jeli u McDonald'su prije nego što je njihova bolest počela", rekao je CDC u ažuriranju u petak. "McDonald's Quarter Pounder hamburgeri čine ljude bolesnima."
Većina slučajeva E. coli prijavljena je u Coloradu i Nebraski, koji imaju 26, odnosno 15 slučajeva, rekao je CDC. Infekcije su također zabilježene u Oregonu, Montani, Wyomingu, Utahu, Kansasu, Iowi, Missouriju i Wisconsinu.
Razlog zbog kojeg CDC vjeruje da ima više infekcija nego što je prijavljeno je taj što se mnogi ljudi oporavljaju od infekcije E. coli bez liječenja i ne testiraju se.
Oboljevanje je počelo 27. rujna, a posljednja potvrđena infekcija 10. listopada, prema najnovijem ažuriranju Uprave za hranu i lijekove (FDA). Do danas su dvije osobe razvile hemolitički uremijski sindrom, a jedna, starija odrasla osoba u Coloradu, umrla je.
Iako točan izvor izbijanja još nije potvrđen, istraga FDA sugerira da je vjerojatni krivac sjeckani luk.
"FDA koristi sve dostupne alate kako bi potvrdila je li luk izvor ove epidemije", priopćio je CDC 25. listopada. "To uključuje rad sa saveznim i državnim partnerima i uključenim tvrtkama na prikupljanju i procjeni informacija o distribuciji u okviru naše istrage."
Taylor Farms, dobavljač narezanog luka za pogođene lokacije McDonald'sa, pokrenuo je dobrovoljni opoziv proizvoda, koji je također prodan drugim ugostiteljima. FDA je rekla da su kupci koji su primili povučeni luk obaviješteni.
Yum Brands je 24. listopada rekao da će ukloniti svježi luk iz svojih obroka u određenim restoranima Taco Bell, Pizza Hut i KFC iz "obilja opreza" u svjetlu izbijanja zaraze. Restaurant Brands International, koji je vlasnik Burger Kinga, rekao je da je oko 5 posto restorana povuklo svježi luk s jelovnika.
U izjavi od 23. listopada, McDonald'sov glavni direktor opskrbnog lanca za Sjevernu Ameriku Cesar Pina rekao je da sporni luk koji se koristi na Quarter Poundersima, povučen s jelovnika u restoranima u pogođenim područjima.
"Kao rezultat toga, i u skladu s našim sigurnosnim protokolima, svi lokalni restorani dobili su upute da uklone ovaj proizvod iz svoje opskrbe i zaustavili smo distribuciju svih narezanih lukova u pogođenom području", rekao je Pina u izjavi. "Nastavit ćemo surađivati s CDC-jem i predani smo pružanju novih informacija a istodobno obnavljamo i naš puni jelovnik.
"Sigurnost hrane shvaćamo iznimno ozbiljno i to je ispravna stvar."