Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku (LaBA) u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom i tvrtkom Conscius, predstavio je danas u Mariji Bistrici projekt „MetaPatvor – Metaproteomika patvorenih namirnica“.
Značajno ubrzanje procesa
Cilj projekta je stvaranje inovativne i jedinstvene metodologije za brzo i selektivno otkrivanje patvorina u prehrambenim proizvodima.
„Postojeće metode identifikacije patvorina nisu dovoljno osjetljive i selektivne te nemaju mogućnost multipleks analiza, kao ni mogućnost kvantitativne analize, odnosno utvrđivanja količine patvorine u odnosu na ukupnu masu nekog proizvoda. Predložena MetaPatvor inovacija u potpunosti rješava navedene nedostatke te omogućuje da se spektrometar masa visoke rezolucije bilo kojeg proizvođača može koristiti u svrhu određivanja patvorina, odnosno metaproteoma, što ovu inovaciju čini izuzetno konkurentnom u području laboratorijske i kontrolne djelatnosti“, kazao je dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta te dodao kako će ova metodologija značajno skratiti vrijeme analize identifikacije patvorina u prehrambenim proizvodima, uz povećanu pouzdanost rezultata.
Patvorenje hrane se provodi umješavanjem jeftinijih vrsta mesa sisavaca, biljaka ili riba u konačni proizvod koji se deklarira kao 100% proizvod od junetine, svinjetine, govedine ili mješavine mesa deklariranog sastava. Prehrambena vrijednost takvih proizvoda je smanjena, neprikladna ili čak i opasna po zdravlje. Procjena patvorina prehrambenih proizvoda opisanog tipa pokazuje da patvorine čine više od 10 posto tržišta prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, odnosno oko 30 milijardi eura. Prehrambene prijevare u Europskoj uniji u razdoblju od 2016. do 2019. godine porasle su za 85 posto, što ih čini kriminalnom aktivnošću s najvećim godišnjim prirastom te najvećom ugrozom za zdravstvenu sigurnost i budućnost industrije prehrambenih proizvoda.
Globalni komercijalni potencijal
MetaPatvor rješenja namijenjena su prvenstveno zavodima za javno zdravstvo, zavodima za kontrolu namirnica, znanstvenim institutima, akademskim ustanovama, poduzećima koja se bave prodajom, proizvodnjom ili preradom mesa i mesnih proizvoda, proizvođačima u konditorskoj industriji te proizvođačima sportske prehrane. Zbog velikih zdravstvenih i gospodarskih posljedica patvorenja hrane, porasta globalnog tržišta spektrometrije i EU regulative, MetaPatvor rješenje ima globalni komercijalni potencijal, zaključuju u Institutu Ruđer Bošković.
Projekt je vrijedan gotovo 1,6 milijuna eura, a trajat će ukupno 27 mjeseci. Uz domaće partnerske institucije, suradnja je proširena i na međunarodne institucije, kroz sudjelovanje dr. sc. Davida Goodletta sa Sveučilišta Victoria u Kanadi te UVIC Genome BC Proteomics Centra u Kanadi.
Očekivani rezultati projekta uključuju validirani laboratorijski prototip MetaPatvor rješenja, objave znanstvenih članka u prestižnim časopisima, izvršenu validaciju tržišne potrebe MetaPatvor rješenja te inovativni međunarodni patent.