svijet.hr
20. Listopad 2025.
  • Društvo
  • Geopolitika
  • Mojbiz
  • Kultura & Scena
  • Sport
  • Lifestyle
  • Tehno
  • Komentari
search
highlight_off
person
personPrijavi se u svoj SVIJEThr profil. disabled_by_default
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

Zaboravljena lozinka?

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!

passwordZaboravljena lozinka? disabled_by_default

Unesite e-mail s kojim ste se registrirali i poslat ćemo vam link za resetiranje lozinke.

*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

assignmentRegistracija disabled_by_default
*
*
*
*
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

*
Veleučilište Edward Bernays
UZGOJ:

Konjsko meso sve popularnije u Hrvatskoj

Konjsko meso sve popularnije u Hrvatskoj

Razloga je više - od poticaja za svako grlo i za pašnjake do gospodarskih. Poznato je da dosta konja izvozimo i to u Italiju za mesnu industriju.

STUDENI
10
2024

Piše:

Svijet.hr

Dok nam broj krava koza, svinja i ovaca uglavnom strmoglavo pada, broj se konja povećava i to posebice posljednjih 10 godina. Registrirano ih je više od 31400. Razloga je više - od poticaja za svako grlo i za pašnjake do gospodarskih. Poznato je da dosta konja izvozimo i to u Italiju za mesnu industriju.

Pola stoljeća svog života 77-godišnji Ivan Ivanuš iz Galovca pokraj Bjelovara živi s konjima. Nekada je s njima orao, vozio svatove u kočiji. Sada ih uzgaja 20-ak uglavnom za rasplod.

- Morate imat više ako hoćete neku dobit. Ako imate malo, onda nemate gotovo ništa. To je ljubav u pitanju. Da nema ljubavi, toga ne bi bilo. Imam ih za rasplod i za meso, ali imao sam sreću ovih godina - za meso nisam prodao baš ništa, naglasio je Ivan Ivanuš iz Galovca.

Nije konjogojstvo za Ivana tek posao, već i način života.

- Rastanak je težak. Imam kobilu, 25 godina je stara. Ne znam kakao bi se rastao od nje. Jedan dan ćemo se morat rastat, ne znam ni sam. Teško mi je, imam 77 godina, ali neku snagu mi daju kad sam s njima, istaknuo je Ivan.

Poticaj od oko 400 eura po grlu te poticaj za pašnjak povećali su broj konja, a sve ih se više uzgaja za izvoz, čulo se među konjogojcima u Popovači.

- To su konji uzgojeni na ekološkim pašnjacima, u najboljim uvjetima, dobrobiti koja je mogla postojati što Europa danas dosta gleda kako je ta životinja živjela, rekao je dr. sc. Mato Čačić, načelnik u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i ribarstva.

Daljnji rast uzgoja

Iz mjerodavnog ministarstva podržavaju daljnji rast uzgoja.

- Sad treba to sačuvati. Vi to možete, vi to znate. Moja potpora vam je tu, poručio je Josip Dabro, ministar poljoprivrede šumarstva i ribarstva.

Prije tri desetljeća na rubu opstanka, a sada su se zahvaljujući konjogojstvu brojni uzgajivači zadržali u ruralnom prostoru.

- Imamo 850 uzgajivača i svaki dan sve više i više rastemo, rekao je za HRT Mijo Latin, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca.

- Imam na farmi 200 grla konja, pasu u Lonjskom polju. Bavimo se uzgojom i to je tradicija, naglasio je Zdravko Kapić iz Popovače.

Konjsko je meso zbog nutritivnih vrijednosti i tradicije iznimno cijenjeno u Italiji pa tamo završi najveći broj s naših pašnjaka.

- Mi izvezemo nekih 10 tisuća grla različitih kategorija. Jedan apsurdni podatak je da Slovenija izveze više konja, nego Hrvatska, a ona ima 5 puta manje konja. Zapravo, dio naših konja ode u Sloveniju, pa ih Slovenci izvezu za Italiju, rekao je Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

- Italija je najveća uvoznica konjskoga mesa u Europi, te se u odnosu na druge Europske zemlje nalazi na drugom mjestu po konzumaciji konjskoga mesa odmah nakon Belgije. Prosječno se u Italiji konzumira 1kg mesa po stanovniku, naglasila je prof. Francesca Martuzzi, Sveučilište u Parmi.

Konjsko meso

Istaknuta je višestruka važnost uzgoja konja u različitim krajevima Hrvatske.

- Imamo u zaleđu Novog Vinodolskog preko 1000 konja i zahvaljujući njima u Primorju nije gorjelo sigurno zadnjih 30 godina, istaknuo je Mijat Jovanović, Konjogojska udruga "Primorac" Novi Vinodolski.

U Hrvatskoj tek u nekim područjima postoji navika konzumiranja mesa konja. Tako su gosti iz Istre pokazali svoja umijeća u kulinarstvu.

- U Istri je tradicija korištenja konjskog mesa stara sigurno preko 100 godina u Puli je bila konjska mesnica za vrijeme još vladavine Italije, rekao je Elvin Macan, predsjednik konjogojske udruge Istra.

A kad je riječ o uzgoju konja za meso otvaraju se dakako i brojni prijepori od prijatelja životinja do uzgajivača koji od toga žive.

Ključne riječi: konjetina, konjsko meso, meso
PODIJELI
VIJEST

MOŽDA ĆE VAS INTERESIRATI
STUDENI
10
2024
<
>
  • Poskupljenje piva čini se neizbježnim
    Poskupljenje piva čini se neizbježnim
    Većina njemačkih pivovara planira poskupjeti svoje proizvode, pa bi pivo uskoro moglo poskupjeti u maloprodaji - ili možda i ne.
    10.11.2024.
  • Trump najavio sniženje cijene Ozempica
    Trump najavio sniženje cijene Ozempica
    Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će cijena najprodavanijeg lijeka za mršavljenje tvrtke Novo Nordisk biti snižena o čemu će pregovori biti brzi, kao i lijekova za plodnost, a najavio je i da će uskoro pasti i cijena govedine.
    10.11.2024.
  • Domaći turisti obilježili ovogodišnju sezonu
    Domaći turisti obilježili ovogodišnju sezonu
    Tekuću turističku godinu, koja se mijenjala praktički od mjeseca do mjeseca, uvelike su obilježili domaći gosti.
    10.11.2024.
  • Zašto je zastava iz serije One Piece postala simbol Gen Z prosvjednika?
    Zašto je zastava iz serije One Piece postala simbol Gen Z prosvjednika?
    Nasmiješena lubanja sa slamnatim šeširom: fanovi japanskog manga stripa i anime serije „One Piece" odmah prepoznaju ovu Jolly Roger zastavu kao transparent „Straw Hat Crew-a", poznate grupe pirata koju predvodi mladi kapetan Monkey D. Luffy.
    10.11.2024.
  • Cijene vrganja na enormnih 40 eura
    Cijene vrganja na enormnih 40 eura
    S dolaskom jeseni u Puli su se pojavile sezonske gljive, vrganji, lisičarke i crne trube.
    10.11.2024.
  • Bolest zlatne žutice u vinogradima 15 županija
    Bolest zlatne žutice u vinogradima 15 županija
    U 15 hrvatskih županija, posebno u "Bregovitoj Hrvatskoj", širi se bolest vinove loze zvana zlatna žutica.
    10.11.2024.
  • Zašto je Negroni sve popularniji i u Hrvatskoj?
    Zašto je Negroni sve popularniji i u Hrvatskoj?
    Negroni je posljednjih godina jedan od najprodavanijih koktela na svijetu. Sve je popularniji u Hrvatskoj, pa vrijedi proučiti u čemu leži tajna njegova uspjeha.
    10.11.2024.
  • Mačke nude važne lekcije za život i poslovni uspjeh
    Mačke nude važne lekcije za život i poslovni uspjeh
    Simona Lobnik Ambrožič radi kao poslovna trenerica i konzultantica, predavačica i istraživačica odnosa – i poslovnih i osobnih. 
    10.11.2024.
  • Ovo su naša omiljena jesenska jela
    Ovo su naša omiljena jesenska jela
    Jesen donosi niže temperature, a mijenja nam se i životni tempo.
    10.11.2024.
  • Grand Hotel Bonavia postaje hotel brenda AC Hotels by Marriott
    Grand Hotel Bonavia postaje hotel brenda AC Hotels by Marriott
    Riječki Grand Hotel Bonavia, jedan od simbola grada, ulazi u novo poglavlje povijesti. Jadran hoteli Rijeka i Marriott International su potpisali franšizni ugovor kojim će riječki simbol, Grand Hotel Bonavia, postati dio brenda AC Hotels by Marriott.
    10.11.2024.

Najčitanije

SURADNJA

Samsung Art Store kolekcija donosi duh Art Basela iz Pariza u dnevne boravke 

SERIJA

U Dubrovniku počinje snimanje poularne Netflixove serije

BIZARNO

Dodik napokon priznao da više nije predsjednik RS

CARINE

Trumpove carine na film mogle bi dotući britansku filmsku industriju

KRAĐA

Krađa u uredu gradonačelnice Rijeke, dijelu radnika ograničen pristup

SERIE A

Milan preokretom pobijedio Fiorentinu i preuzeo vrh Serie A

USPORAVANJE

Kineska ekonomija porasla najslabije u godinu dana

UDAR

Prekinut dotok plina Rusiji iz Kazahstana

Banner sekcija Najčitanije - Detalji vijesti - test banner
  • Impressum
  • Marketing
  • Kontakt
  • Uvjeti korištenja
svijet.hr

Copyright (c) svijet.hr. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.  |  Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja i oglasa, za pružanje značajki društvenih medija i za analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše web-lokacije s našim društvenim medijima, oglašivačkim i analitičkim partnerima koji ih mogu kombinirati s drugim informacijama koje ste im dali ili koje ste prikupili iz upotrebe svojih usluga.
Prihvaćam sve kolačiće Prihvaćam odabrane Postavke kolačića Ne prihvaćam