Evo recepta za ukusne i super prhke štapiće, savršene za nadolazeće blagdane! Za našim obiteljskim stolom ovi štapići su pravi hit - ukusni, lagani i idealni za svaku priliku. Jedini problem je što se doma ne možemo dogovoriti hoćemo li više deblje ili tanje štapiće, pa mama mora svima ispunjavati želje, piše My Tasty Pot.
Sastojci
300 g brašna tip 400
300 g brašna tip 00
30 g maslinovog ulja
480 g mlake vode
1 suhi kvasac
1 žlica soli 15g
Grančica ružmarina
Par nasjeckanih maslina
2 šake griza za posipanje tijesta
Češnjak i Cafe de paris - začini
Priprema
Korak 1 - Pomiješajte brašno, ulje, vodu, kvasac, sol i nasjeckani ružmarin - ja to radim uz pomoć (tijesto se mijesi 6 minuta).
Korak 2 - Ostavite tijesto da se diže 15 minuta. Zatim ponovno izradite rukom i ostavite još 30 minuta.
Korak 3 – U tijesto dodajte nasjeckane masline, ponovno ga premijesite i stavite u hladnjak da odstoji, idealno barem 12 sati.
Korak 4 - Izvadite tijesto iz hladnjaka najmanje 30 minuta prije nego počnete raditi s njim.
Korak 5 - Radnu površinu pospite brašnom (ja koristim griz) i prebacite tijesto iz zdjele. Tijesto podijelite na 8 dijelova tj. na onoliko dijelova koliko želite da vam štapići budu tanki. Izrezane dijelove pomaknite na jednu stranu i počnite uvijati u spiralu. Svaki dobiveni štapić prebacite na papir za pečenje, premažite s malo maslinova ulja i pospite krupnom soli.
Korak 6 - Štapiće pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250C oko 20 minuta,tj. dok ne porumeni.
Korak 7 - Kad štapiće izvadite iz pećnice premažite ih mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i začina café de paris ili bilo kojeg drugog začina po vašem izboru.
* Ovaj recept prvotno je objavljen na https://www.mytastypot.com/ , uz dozvolu autorice