svijet.hr
20. Listopad 2025.
  • Društvo
  • Geopolitika
  • Mojbiz
  • Kultura & Scena
  • Sport
  • Lifestyle
  • Tehno
  • Komentari
search
highlight_off
person
personPrijavi se u svoj SVIJEThr profil. disabled_by_default
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

Zaboravljena lozinka?

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!

passwordZaboravljena lozinka? disabled_by_default

Unesite e-mail s kojim ste se registrirali i poslat ćemo vam link za resetiranje lozinke.

*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

assignmentRegistracija disabled_by_default
*
*
*
*
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

*
Veleučilište Edward Bernays
Studija:

Povećan unos soli povezan s razvojem ateroskleroze čak i uz normalan krvni tlak

Povećan unos soli povezan s razvojem ateroskleroze čak i uz normalan krvni tlak
Izvor: Pixabay

"Studija koju smo proveli potvrđuje da višak soli nije dobra stvar, no činjenica da je povezana s razvojem ateroskleroze, čak i u odsutnosti hipertenzije, bila je i za nas malo iznenađenje", rekao je dr. Wuopio.

SVIBANJ
09
2023

Piše:

Hina

Velika studija švedskih znanstvenika pokazala je da povećan unos soli u organizam predstavlja zamjetan faktor rizika za razvoj ateroskleroze, čak i kod osoba s normalnim krvnim tlakom.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 10.788 ispitanika u dobi između 50 i 64 godine, ukazalo je na to da povećan unos soli u organizam putem hrane povećava rizik od razvoja aterosklerotskih lezija u koronarnim i karotidnim arterijama, čak i kod sudionika s normalnom krvnom slikom tlaka i bez otprije poznatih kardiovaskularnih bolesti.

Saznanje upućuje na to da bi sol sama po sebi mogla biti štetan čimbenik i neposredno prije razvoja hipertenzije (povišenoga krvnog tlaka), pišu autori studije čiji su rezultati objavljeni online u časopisu European Heart Journal Open.

Otprije je poznato da je unos soli povezan s hipertenzijom, no nije ispitano kakvu ulogu sol ima u razvoju ateroskleroze, pojasnio je glavni autor studije dr. Jonas Wuopio s Karolinska Instituta i predavač na Sveučilištu u Uppsali za portal Medscape.

"Rijetko tko obraća pozornost na povezanost promjena u kalcifikaciji arterija i povezanost pojave aterosklerotičnih plakova s unosom soli", rekao je Wuopio. "S obzirom na to da smo raspolagali ovim ekskluzivnim podacima iz ranijih istraživanja iskoristili smo ih da bismo upotpunili dosadašnja saznanja."

10.788 odraslih sudionika istraživanja u dobi od 50 do 64 godine (prosječna dob 58 godina; 52 posto žene) bilo je podvrgnuto kompjutoriziranoj tomografiji (MSCT), a za mjerenje unosa soli korišten je podatak o njezinu izlučivanju u 24 sata.

MSCT koronarografija korištena je za dobivanje 3D slika koronarnih arterija, čime se mjerio stupanj kalcija u koronarnim arterijama, a upotrijebio se i za otkrivanje stenoze u koronarnim arterijama. Sudionicima istraživanja obavljen je i ultrazvuk karotidnih arterija.

Nakon prilagodbe sukladno dobi, spolu i mjestu istraživanja (studija je provedena u Uppsali i Malmöu), istraživači su otkrili da je povećana konzumacija soli povezana s bržim razvojem ateroskleroze na linearan način u koronarnim i karotidnim arterijama.

Pokazalo se da je sa svakim gramom soli više u osoba s normalnim tlakom učestalost aterosklerotskih plakova u karotidama bila 9 posto, a koronarnih stenoza 17 posto veća.

Znanstvenici podsjećaju da dnevni unos soli, po preporuci WHO-a ne bi smio biti veći od jedne čajne žlice dnevno.

Preporuka je i da se tlak održava na manje od 120/80, jer već kod tlaka većeg od 117/75 rizik od razvoja ateroskleroze znatno raste.

Švedski znanstvenici smatraju da je porast krvnog tlaka zbog unosa natrija, čak i ispod razine koja trenutno definira arterijsku hipertenziju, važan čimbenik koji posreduje u međuigri između unosa soli i aterosklerotskog procesa.

"S obzirom na to da smo uočili povezanost i u osoba s normalnim krvnim tlakom, jedno od mogućih objašnjenja ovakvih nalaza je to da štetni patološki procesi počinju i prije razvoja hipertenzije", zaključuju.

"Studija koju smo proveli potvrđuje da višak soli nije dobra stvar, no činjenica da je povezana s razvojem ateroskleroze, čak i u odsutnosti hipertenzije, bila je i za nas malo iznenađenje", rekao je dr. Wuopio.

PODIJELI
VIJEST

MOŽDA ĆE VAS INTERESIRATI
SVIBANJ
09
2023
<
>
  • Poskupljenje piva čini se neizbježnim
    Poskupljenje piva čini se neizbježnim
    Većina njemačkih pivovara planira poskupjeti svoje proizvode, pa bi pivo uskoro moglo poskupjeti u maloprodaji - ili možda i ne.
    09.05.2023.
  • Trump najavio sniženje cijene Ozempica
    Trump najavio sniženje cijene Ozempica
    Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će cijena najprodavanijeg lijeka za mršavljenje tvrtke Novo Nordisk biti snižena o čemu će pregovori biti brzi, kao i lijekova za plodnost, a najavio je i da će uskoro pasti i cijena govedine.
    09.05.2023.
  • Domaći turisti obilježili ovogodišnju sezonu
    Domaći turisti obilježili ovogodišnju sezonu
    Tekuću turističku godinu, koja se mijenjala praktički od mjeseca do mjeseca, uvelike su obilježili domaći gosti.
    09.05.2023.
  • Zašto je zastava iz serije One Piece postala simbol Gen Z prosvjednika?
    Zašto je zastava iz serije One Piece postala simbol Gen Z prosvjednika?
    Nasmiješena lubanja sa slamnatim šeširom: fanovi japanskog manga stripa i anime serije „One Piece" odmah prepoznaju ovu Jolly Roger zastavu kao transparent „Straw Hat Crew-a", poznate grupe pirata koju predvodi mladi kapetan Monkey D. Luffy.
    09.05.2023.
  • Cijene vrganja na enormnih 40 eura
    Cijene vrganja na enormnih 40 eura
    S dolaskom jeseni u Puli su se pojavile sezonske gljive, vrganji, lisičarke i crne trube.
    09.05.2023.
  • Bolest zlatne žutice u vinogradima 15 županija
    Bolest zlatne žutice u vinogradima 15 županija
    U 15 hrvatskih županija, posebno u "Bregovitoj Hrvatskoj", širi se bolest vinove loze zvana zlatna žutica.
    09.05.2023.
  • Zašto je Negroni sve popularniji i u Hrvatskoj?
    Zašto je Negroni sve popularniji i u Hrvatskoj?
    Negroni je posljednjih godina jedan od najprodavanijih koktela na svijetu. Sve je popularniji u Hrvatskoj, pa vrijedi proučiti u čemu leži tajna njegova uspjeha.
    09.05.2023.
  • Mačke nude važne lekcije za život i poslovni uspjeh
    Mačke nude važne lekcije za život i poslovni uspjeh
    Simona Lobnik Ambrožič radi kao poslovna trenerica i konzultantica, predavačica i istraživačica odnosa – i poslovnih i osobnih. 
    09.05.2023.
  • Ovo su naša omiljena jesenska jela
    Ovo su naša omiljena jesenska jela
    Jesen donosi niže temperature, a mijenja nam se i životni tempo.
    09.05.2023.
  • Grand Hotel Bonavia postaje hotel brenda AC Hotels by Marriott
    Grand Hotel Bonavia postaje hotel brenda AC Hotels by Marriott
    Riječki Grand Hotel Bonavia, jedan od simbola grada, ulazi u novo poglavlje povijesti. Jadran hoteli Rijeka i Marriott International su potpisali franšizni ugovor kojim će riječki simbol, Grand Hotel Bonavia, postati dio brenda AC Hotels by Marriott.
    09.05.2023.

Najčitanije

SURADNJA

Samsung Art Store kolekcija donosi duh Art Basela iz Pariza u dnevne boravke 

SERIJA

U Dubrovniku počinje snimanje poularne Netflixove serije

BIZARNO

Dodik napokon priznao da više nije predsjednik RS

CARINE

Trumpove carine na film mogle bi dotući britansku filmsku industriju

KRAĐA

Krađa u uredu gradonačelnice Rijeke, dijelu radnika ograničen pristup

SERIE A

Milan preokretom pobijedio Fiorentinu i preuzeo vrh Serie A

USPORAVANJE

Kineska ekonomija porasla najslabije u godinu dana

UDAR

Prekinut dotok plina Rusiji iz Kazahstana

Banner sekcija Najčitanije - Detalji vijesti - test banner
  • Impressum
  • Marketing
  • Kontakt
  • Uvjeti korištenja
svijet.hr

Copyright (c) svijet.hr. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.  |  Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja i oglasa, za pružanje značajki društvenih medija i za analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše web-lokacije s našim društvenim medijima, oglašivačkim i analitičkim partnerima koji ih mogu kombinirati s drugim informacijama koje ste im dali ili koje ste prikupili iz upotrebe svojih usluga.
Prihvaćam sve kolačiće Prihvaćam odabrane Postavke kolačića Ne prihvaćam