Danas vam donosimo recept za Smeđe kolačiće s maslacem i čokoladom. Prava su poslastica za ljubitelje intenzivnih, bogatih okusa u ovim zimskim danima.
Tajna njihove neodoljive arome leži u maslacu i smeđem šećeru koji se na laganoj vatri polako karameliziraju razvijajući orašaste, duboke note koje svaki zalogaj čine posebnim, kažu nam iz MyTastyPota.
Dodavanjem komadića kvalitetne čokolade ovaj klasični kolačić dobiva potpuno novu dimenziju. Hrskavi rubovi, meka sredina i aroma koja mami osmijeh. Bilo da ih želite podijeliti s prijateljima ili sami uživati u njima - savršene su za svaki trenutak!
Sastojci:
115 g maslaca
150 g smeđeg šećera (ja sam dodala i žlicu muscovado šećera)
115 g bijelog šećera
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
180 g brašna
3 g sode bikarbone
Prstohvat soli
200 g čokoladnih komadića (kombinacija tamne i mliječne čokolade)
Korak 1 - Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri, miješajući dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i razvije orašastu aromu. Dodajte smjesu i bijeli šećer, miješajte dok smjesa ne postane glatka pa umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se ohladi pa dodajte jaje i dobro promiješajte.
Korak 2 - Pomiješajte prosijano brašno, sodu bikarbonu, prstohvat soli i komadiće čokolade.
Korak 3 - Postupno dodajte smjesu maslaca u suhe sastojke, miksajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Korak 4 - Pomoću žlice za sladoled oblikujte kuglice od tijesta, pokrijte folijom i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ili do 24 sata za intenzivniji okus).
Korak 5 - Zagrijte pećnicu na 180°C. Kuglice slažite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između. Pecite 10-12 minuta, dok rubovi ne porumene, a sredina ostane malo mekana.
Korak 6 - Ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje 5 minuta, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Uživajte u savršeno prhkim i mekim kolačićima!