Buncekom nazivamo stražnju koljenicu svinje, komad mesa koji se nalazi između buta i stražnje nogice. U prodaji ćete po nešto nižoj cijeni ponekad naći i prednju koljenicu, kračicu, koja je manje mesnata, ali se može koristiti u svim receptima kao i buncek.
Buncek s dinstanim kiselim kupusom odlično je glavno jelo. Vrlo je zasitno, a nije zahtjevno za pripremu. Uz to je i zdravo, naravno, ponajviše zbog zelja...
Dinstano kiselo zelje sa suhim mesom sastojci:
svinjski buncek
kobasica
2 lovorova lista
3 češnja češnjaka
4 zrna papra
kiseli kupus
nekoliko komada krumpira
Dinstano kiselo zelje sa suhim mesom priprema:
Suho meso dan ranije operite i stavite u posudu s vodom da odstoji preko noći.
Ujutro ga izvaditi iz vode i ponovo operite i zatim stavite u posudu u kojoj će se kuhati.
Kiseli kupus narežite na komade, ovisno koliko sitno volite i operite ga pod vodom ako je potrebno.
Na meso stavite lovor, češnjak i papar u zrnu. Nakon toga sve prekrijte kiselim kupusom i zalijte vodom toliko da prekrije kupus.
Poklopite posudu i kuhajte na jakoj vatri sve dok ne prokuha, nakon toga vatru smanjite da se lagano kuha sve dok meso nije skoro gotovo.
Krumpir ogulite i cijeli stavite na kupus te kuhajte još sve dok krumpir nije kuhan.
Fotografija: Sašina kuhinja