Studija talijanskog sveučilišta IULM otkrila je da jedenje tjestenine može povećati sreću čak i više od glazbe ili sporta. Istraživači su primijetili da tjestenina izaziva snažan emocionalno-kognitivni odgovor, povezan s pozitivnim sjećanjima i udobnošću. Postigla je visoke rezultate na području raspoloženja, emocionalne angažiranosti i pamćenja - što tjesteninu čini ne samo hranom, već i znanstveno potkrijepljenim pojačivačem raspoloženja.
Zato vam danas donosimo recept za Cacio e pepe u kolutu Grana Padana
Sastojci:
160 g spaghetta
100 g poluzrelog sira Pecorino Romano
20 g maslaca
50 ml neutralnog vrhnja
20 g ekstradjevičanskog maslinovog ulja
crni papar
naribani tartufi
Priprema
Prvo se skuha tjestenina.
Umak se pravi s tostiranim paprom u koji se dodaje maslac i malo vrhnja kako bi umak dobio bolju konzistenciju, a zatim se dodaje Grana Padano ili Pecorino Romano.
Skuhana tjestenina se stavi u umak, sve se malo zavrti te se dodaje i malo Grana Padana kako bi se sve povezalo.
Tako spremljena tjestenina ide u kolut Grana Padana u kojem se vrti, sir iz koluta se putem struže i nastaje kremasti Cacio e pepe.
Na kraju se gore dodaje svježe ribani Pecorino Romano za malo jači okus, a po gotovom jelu riba se svježi crni zimski tartuf.
Dobar tek!