Ovaj tjedan pripremili smo ćufte u umaku od rajčice, jedno od tradicionalnih jela koje su spremale naše bake. Priprema ovog jela je na prvi pogled komplicirana, ali mi vam donosimo nekoliko "caka" koji će vam olakšati kuhanje.
Sastojci
400 g mljevene junetine
1 mali luk
2 češnja češnjaka
1 kriška starog kruha (samo sredina)
1 žličica vegete
soli po ukusu
2 žličice mljevene paprike
1 jaje
malo nasjeckanog peršina, papar
za umak
300 ml soka od rajčice
400 ml vode
2 žlice brašna
2 žličice pimenta
1 žličica soli (ili po ukusu)
kosani peršin
Način pripreme
U zdjeli pomiješajte sve sastojke za ćufte. Luk i češnjak jako sitno nasjeckati, sredinu kruha namočiti sa malo vode, stisnuti među dlanovima i izmrviti prstima, jaje lagano umutiti vilicom i sve zajedno sjediniti u jednoličnu masu. Pravite ćufte rukama, veličina ovisi o ukusu.
Ćufte ispecite u tavi na zagrijanom ulju, okrenite i ispecite s obje strane pa ih izvadite na tanjur. U dubljem loncu napravite umak tako da ulje iz tave ulijete u lonac i malo poprskate. Dodati brašno i promiješati, malo popržiti pa dodati papriku, sjediniti i zaliti rajčicama iz boce. Dodajte vodu i pustite da prokuha. Zatim u umak stavite mesne okruglice i lagano pirjajte. Po potrebi dodajte još malo vode, ovisno želite li rjeđi ili gušći umak. Na kraju dodajte nasjeckani peršin
Ćufte poslužite uz pire krumpir i salatu po izboru.