Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu, što ljudi s ovih prostora jako dobro poznaju, no negdje se shvaća još ozbiljnije.
Za Talijane je priprema i uživanje u kavi način života, no ovisno o dijelu zemlje u kojoj žive ili iz kojeg dolaze, razlikuju se i navike. 20 regija i više od 8000 gradova razasutih diljem Čizme karakteriziraju brojne različitosti, piše Punkufer.
Kava u Veneciji uglavnom je punog okusa i aromatična, s primjesama istočnjačkog mirisa vanilije. U Milanu je lagan i nježan, au Pijemontu i Liguriji robusniji.
Ako se nađete u Trstu i poželite espresso u kafiću, čarobna je riječ nero, a capo je macchiato, odnosno espresso s malo pjenjenog mlijeka. Marocino koji se pije u Milanu karakterističan je po dodatku kakaovca koji se dodaje u espresso s mlijekom.
U Torinu ga zovu bicerin, a u Apuliji treba naručiti espresso. U Napulju je posebno cijenjen espresso, a najpoželjniji je kratki i jaki. Naručite espresso con panna ako želite espresso sa šlagom.
Kako biste naručili kavu poput Talijana, imajte na umu da su kave s mlijekom, poput cappuccina, lattea i macchiata, rezervirane za jutarnje sate, a naručite li ih poslijepodne, možda ćete izazvati i podsmijeh. Također, takve se kave ne piju nakon jela.
Talijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a odlučite li sjesti u kafić, platit ćete ga skuplje. Ristreto je kraći od espressa, a lungo ili americano je dulji.
Treba imati na umu da Americano još uvijek nije toliko blag kao američka kava, a po količini kave ima znatno manje vode. Kako biste nakon neprospavane noći brže došli k sebi, pomoći će vam doppio, odnosno dupli espresso.
Latte macchiato je mlijeko u koje se dodaje espresso, a za pripremu se koriste isti sastojci kao i za kavu lattes, ali im je izgled drugačiji.
Latte macchiato treba poslužiti u visokoj čaši i pripremiti ga tako da se različiti slojevi jasno vide.