U najljepšoj tirkiznoj uvali Čikat smjestilo se nekoliko takvih luksuznih objekata i restorana, zahvaljujući Jadranka turizmu i brendu Lošinj Hotels & Villas koji su se pobrinuli za nezaboravno gastronomsko putovanje, spajajući najbolje od svjetskih kuhinja i lokalnih, tradicionalnih namirnica. Uz velik izbor i raznolikost specijaliteta koje restorani nude, s lakoćom se može pronaći nešto za svačiji ukus, od svježe ribe i plodova mora, do najkvalitetnijeg mesa. A predstavnici lokalnih ribljih i mesnih specijaliteta su dva vrhunska restorana, Diana Steakhouse i Konoba Cigale.
Mesna rapsodija okusa
Toplina, gostoljubivost i čaroban pogled na uvalu s terase ono je što gosti prvo primijete u renomiranom restoranu Diana Steakhouse, a raznolika ponuda gastronomskih delicija savršeno upotpunjava doživljaj. Ponuda jelovnika s lakoćom zadovoljava različite ukuse, a restoran je najpoznatiji po mesnim specijalitetima pripremljenim na roštilju na drveni ugljen. Kako bi svaki komad mesa bio sočan i pun okusa, koriste se najbolji odresci iz Hrvatske i cijeloga svijeta poput ribeye steakova, t-bone steakova, striploina i bifteka. Premium odresci odležani su metodom suhog zrenja u komori za odležavanje, što mesu daje specifične okuse i predivnu teksturu prije same pripreme na originalnom argetinskom Asado roštilju. Uz mesne delicije, na jelovniku se mogu naći i razna predjela pripremljena od lokalnih namirnica koje osiguravaju da svako jelo svježe, kvalitetno i ukusno. Ono što je zajedničko većini restorana LH&V brenda, pa tako i Diana Steakhouseu, je redovita izmjena jelovnika koja ovisi o sezonalnosti i dostupnosti namirnica, kako bi se gostima osigurala najviša kvaliteta hrane, ali i uzbuđenje isprobavanja novih specijaliteta.
Foto: Promo
Diana Steakhouse ističe se i svojom vinskom listom koja se sastoji od vina malih obiteljskih vinarija, a može se pohvaliti i autohtonim hrvatskim sortama koje su prava otkrića za sva enološka nepca. Restoran je smješten u pitoresknoj i intimnoj vili Diana, koja svojim toplim uređenjem i zelenilom šume koja ju okružuje upotpunjuje ambijent restorana. Uz ugodnu atmosferu, jedinstveno okruženje te vrhunske specijalitete i uslugu, ne iznenađuju brojne pozitivne kritike, kako gostiju, tako i mještana Lošinja.
Od mora do stola
Većina gostiju koja se odluči na morske destinacije ne želi propustiti priliku lako dostupne svježe ribe i morskih plodova pa se najčešće odlučuju upravo na riblje specijalitete. A zahvaljujući čistom moru i obilju jadranske ribe, otok Lošinj je savršena destinacija za sve ljubitelje morskih delicija. Poznata riblja konoba Cigale smještena u hladovini borove šume uz omamljujući pogled na uvalu Čikat, već godinama poslužuje izvorna riblja jela. Tradicionalne namirnice i način pripreme bitni su za jedinstven okus i kvalitetu jela pa se na jelovniku mogu naći samo najsvježiji lokalni plodovi mora, poput hobotnice, lignje i raznih vrsta ribe, koji se pripremaju prema tradicionalnim tehnikama i receptima koji se prenose generacijama. Jela poput seafood towera, tartara od tune, jastoga na buzaru s domaćom tjesteninom, brudeta Cigale, plemenite jadranske ribe s roštilja ili pripremljene u soli, česte su zvijezde jelovnika konobe, koje se savršeno sljubljuju s vrhunskim hrvatskim vinima. Sladokusci riblju večeru mogu zaokružiti i ukusnim desertima poput tople savijače sa sladoledom od vanilije ili semifreda od badema s karamelom. Većina jela priprema se na roštilju ili u peći na drva, što je još jedan detalj poštivanja bogate kulinarske hrvatske tradicije.
Foto: Promo
Konoba Cigale i Diana Steakhouse odabirom svježih i domaćih namirnica te poštivanjem tradicionalne pripreme jela njeguju lošinjski tradicionalni način života i poštuju važnost svježih plodova mora u lokalnoj prehrani, koju na najbolji način predstavljaju posjetiteljima iz cijelog svijeta. Svojim vrhunskim specijalitetima, ugodnim ambijentom, ljubaznom i stručnom uslugom te najljepšim pogledom, svake godine privlače sve više ljubitelja hrane, vina i luksuznog odmora.
