Više smo orijentirani na svkodnevne obveze, manje je slobodnog vremena i uživanja u prirodi. To je razdoblje pogodnije za nešto drugačija jela. Srećom, i hrvatska i regionalna kuhinja pružaju dovoljno rješenja i za sumorne jesenske dane.
Variva, gulaš, paprikaš...
Omiljena jesenska jela uključuju bogata variva poput gulaša i paprikaša, pečena mesa s povrćem, te specijalitete s bučom, poput pirea od buče uz divljač, a sezonski specijaliteti poput pilava i quichea s porilukom također se često nalaze na jelovnicima, pogotovo u hladnijim danima kada se traže toplija i zasitnija jela. Naravno, tu su i "klasnična" rješenja poput graha u svim varijantama...
Jela od mesa:
Gulaš ili paprikaš: Klasična jela koja se savršeno sljubljuju s palentom.
Pečena svinjetina s povrćem: Jednostavno, a izdašno jelo koje se sprema u pećnici.
Divljač s povrćem: Srneći file ili pečena srnetina, često posluženi s pireom od buče ili drugim jesenskim prilozima.
Piletina s jabukama i umakom od ananasa: Slatkasto-slan okus piletine s voćem je popularan izbor.
Jela s povrćem i žitaricama:
Pire od buče: Uz meso ili kao samostalno jelo, pire od buče unosi sezonsku aromu.
Variva s lećom i slanutkom: Bogata variva s mahunarkama i jesenskim povrćem su zasitna i hranjiva.
Haidinska kaša: Nabujak od hajdinske kaše može biti ukusan prilog divljači.
Popularni jesenski specijaliteti:
Quiche s porilukom i šunkom: Slani tart koji koristi sezonski poriluk.
Grah s kiselom repom: Preporučujemo kuhati sa suhim mesom
Varivo s mljevenim mesom i povrćem: Ključni sastojci su luk i crvena paprika