svijet.hr
15. Listopad 2025.
  • Društvo
  • Geopolitika
  • Mojbiz
  • Kultura & Scena
  • Sport
  • Lifestyle
  • Tehno
  • Komentari
search
highlight_off
person
personPrijavi se u svoj SVIJEThr profil. disabled_by_default
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

Zaboravljena lozinka?

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!

passwordZaboravljena lozinka? disabled_by_default

Unesite e-mail s kojim ste se registrirali i poslat ćemo vam link za resetiranje lozinke.

*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

assignmentRegistracija disabled_by_default
*
*
*
*
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

*
Veleučilište Edward Bernays
GASTRO:

Ovo su naša omiljena jesenska jela

Ovo su naša omiljena jesenska jela

Jesen donosi niže temperature, a mijenja nam se i životni tempo.

LISTOPAD
05
2025

Piše:

Josip Jurić

Više smo orijentirani na svkodnevne obveze, manje je slobodnog vremena i uživanja u prirodi. To je razdoblje pogodnije za nešto drugačija jela. Srećom, i hrvatska i regionalna kuhinja pružaju dovoljno rješenja i za sumorne jesenske dane.

Variva, gulaš, paprikaš...

Omiljena jesenska jela uključuju bogata variva poput gulaša i paprikaša, pečena mesa s povrćem, te specijalitete s bučom, poput pirea od buče uz divljač, a sezonski specijaliteti poput pilava i quichea s porilukom također se često nalaze na jelovnicima, pogotovo u hladnijim danima kada se traže toplija i zasitnija jela. Naravno, tu su i "klasnična" rješenja poput graha u svim varijantama...

Jela od mesa:

Gulaš ili paprikaš: Klasična jela koja se savršeno sljubljuju s palentom.
Pečena svinjetina s povrćem: Jednostavno, a izdašno jelo koje se sprema u pećnici.
Divljač s povrćem: Srneći file ili pečena srnetina, često posluženi s pireom od buče ili drugim jesenskim prilozima.
Piletina s jabukama i umakom od ananasa: Slatkasto-slan okus piletine s voćem je popularan izbor.

Jela s povrćem i žitaricama:

Pire od buče: Uz meso ili kao samostalno jelo, pire od buče unosi sezonsku aromu.
Variva s lećom i slanutkom: Bogata variva s mahunarkama i jesenskim povrćem su zasitna i hranjiva.
Haidinska kaša: Nabujak od hajdinske kaše može biti ukusan prilog divljači.

Popularni jesenski specijaliteti:

Quiche s porilukom i šunkom: Slani tart koji koristi sezonski poriluk.
Grah s kiselom repom: Preporučujemo kuhati sa suhim mesom
Varivo s mljevenim mesom i povrćem: Ključni sastojci su luk i crvena paprika

Ključne riječi: jesenska jela, grah, gulaš, paprikaš, varivo, divljač
PODIJELI
VIJEST

MOŽDA ĆE VAS INTERESIRATI
LISTOPAD
05
2025
<
>
  • Domaći turisti obilježili ovogodišnju sezonu
    Domaći turisti obilježili ovogodišnju sezonu
    Tekuću turističku godinu, koja se mijenjala praktički od mjeseca do mjeseca, uvelike su obilježili domaći gosti.
    05.10.2025.
  • Zašto je zastava iz serije One Piece postala simbol Gen Z prosvjednika?
    Zašto je zastava iz serije One Piece postala simbol Gen Z prosvjednika?
    Nasmiješena lubanja sa slamnatim šeširom: fanovi japanskog manga stripa i anime serije „One Piece" odmah prepoznaju ovu Jolly Roger zastavu kao transparent „Straw Hat Crew-a", poznate grupe pirata koju predvodi mladi kapetan Monkey D. Luffy.
    05.10.2025.
  • Cijene vrganja na enormnih 40 eura
    Cijene vrganja na enormnih 40 eura
    S dolaskom jeseni u Puli su se pojavile sezonske gljive, vrganji, lisičarke i crne trube.
    05.10.2025.
  • Bolest zlatne žutice u vinogradima 15 županija
    Bolest zlatne žutice u vinogradima 15 županija
    U 15 hrvatskih županija, posebno u "Bregovitoj Hrvatskoj", širi se bolest vinove loze zvana zlatna žutica.
    05.10.2025.
  • Zašto je Negroni sve popularniji i u Hrvatskoj?
    Zašto je Negroni sve popularniji i u Hrvatskoj?
    Negroni je posljednjih godina jedan od najprodavanijih koktela na svijetu. Sve je popularniji u Hrvatskoj, pa vrijedi proučiti u čemu leži tajna njegova uspjeha.
    05.10.2025.
  • Mačke nude važne lekcije za život i poslovni uspjeh
    Mačke nude važne lekcije za život i poslovni uspjeh
    Simona Lobnik Ambrožič radi kao poslovna trenerica i konzultantica, predavačica i istraživačica odnosa – i poslovnih i osobnih. 
    05.10.2025.
  • Ovo su naša omiljena jesenska jela
    Ovo su naša omiljena jesenska jela
    Jesen donosi niže temperature, a mijenja nam se i životni tempo.
    05.10.2025.
  • Grand Hotel Bonavia postaje hotel brenda AC Hotels by Marriott
    Grand Hotel Bonavia postaje hotel brenda AC Hotels by Marriott
    Riječki Grand Hotel Bonavia, jedan od simbola grada, ulazi u novo poglavlje povijesti. Jadran hoteli Rijeka i Marriott International su potpisali franšizni ugovor kojim će riječki simbol, Grand Hotel Bonavia, postati dio brenda AC Hotels by Marriott.
    05.10.2025.
  • Onkološkim pacijentima u Hrvatskoj dostupan napredni sustav radiokirurgije za precizno liječenje tumora 
    Onkološkim pacijentima u Hrvatskoj dostupan napredni sustav radiokirurgije za precizno liječenje tumora 
    Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za proteklih pet godina, u Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira 25 tisuća slučajeva invazivnog raka, a liste čekanja za radioterapiju u pojedinim ustanovama dosežu i do nekoliko mjeseci.
    05.10.2025.
  • Cijene maslinovog ulja će rasti
    Cijene maslinovog ulja će rasti
    Uzgajivači se nadaju da će iduća godina biti nešto bolja pa će se cijene i spustiti, ali zasad se ipak očekuje porast.
    05.10.2025.

Najčitanije

SUFINANCIRANJE

Od 15. listopada prijave za sufinanciranje električnih i vozila na vodik

USUSRET SP-u

Njemačka preskočila Hrvatsku u borbi za prvu jakosnu skupinu

NOVI DETALJI

Kina obavijestila SAD o nadzoru izvoza rijetkih metala prije objave

STEČAJEVI

Val stečajeva pogađa Njemačku

OPTUŽBE

Bessent: Kina želi naštetiti globalnoj ekonomiji

STRATEŠKI

Umjetna inteligencija daje veliku prednost SAD-a pred Europom

NESLUŽBENO

PSG ne odustaje od Yamala

OTKRIĆA

Anušić: Vojni rok će koštati 20 milijuna eura godišnje

Banner sekcija Najčitanije - Detalji vijesti - test banner
  • Impressum
  • Marketing
  • Kontakt
  • Uvjeti korištenja
svijet.hr

Copyright (c) svijet.hr. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.  |  Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja i oglasa, za pružanje značajki društvenih medija i za analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše web-lokacije s našim društvenim medijima, oglašivačkim i analitičkim partnerima koji ih mogu kombinirati s drugim informacijama koje ste im dali ili koje ste prikupili iz upotrebe svojih usluga.
Prihvaćam sve kolačiće Prihvaćam odabrane Postavke kolačića Ne prihvaćam