Novo istraživanje sugerira da bi redovito jedenje jaja moglo biti jednostavan, ali učinkovit način za žene da održe mentalnu oštrinu kako stare.
Oko dvije trećine Amerikanaca doživljava određeni stupanj kognitivnog oštećenja do 70. godine. Međutim, nedavna studija objavljena u časopisu Nutrients sugerira da jedenje jaja može biti jednostavan način za smanjenje rizika. Istraživači su otkrili vezu između konzumacije jaja i poboljšanog semantičkog pamćenja, kognitivnih sposobnosti, posebno kod ženskih sudionika.
Semantičko pamćenje je vrsta dugoročnog pamćenja koja uključuje pamćenje činjenica, riječi, koncepata ili brojeva. Kognitivne sposobnosti obuhvaćaju mentalne procese koji omogućuju planiranje, fokus i kontrolu impulsa.
Autori su sugerirali da, iako su jaja bogata kolesterolom, ona također nude proteine, hranjive tvari i antioksidanse, koji pružaju prednosti koje mogu nadmašiti zabrinutost oko kolesterola.
Pojedinosti o studiji
Istraživači su analizirali podatke 357 muškaraca i 533 žene koji su sudjelovali u studiji Rancho Bernardo, 52-godišnjoj opservacijskoj studiji u zajednici osoba starijih od 55 godina.
Pratili su konzumaciju jaja kod sudionika od 1988. do 1991. pomoću upitnika o načinu ishrane. Također su testirali izvedbu sudionika na različitim kognitivnim zadatakima, uključujući jezik, orijentaciju, pažnju, pamćenje, izvršnu funkciju, mentalnu fleksibilnost i vizuomotoričko praćenje (fokusiranje na objekt dok se kreće kroz vidno polje). Sudionici su prošli naknadnu procjenu svoje kognitivne funkcije tijekom drugog posjeta klinici između 1992. i 1996. godine.
Nalazi su pokazali da su žene koje su češće jele jaja doživjele manji pad na testovima elokvencije.
Nalazi su također pokazali da se vjerojatnost kognitivnog pada kod žena smanjuje sa svakim povećanjem konzumacije jaja. Žene koje su jele jaja više od pet puta tjedno pokazale su pola boda manji pad u elokveciji tijekom četiri godine u usporedbi s onima koje nikada nisu konzumirale jaja. Slična povezanost nije pronađena kod muškaraca.
Važno je napomenuti da se studija oslanjala na informacije koje su sami prijavili, a koje možda nisu u potpunosti točne.
Balansiranje koristi i rizika
Jedna od istaknutih hranjivih tvari sadržanih u jajima je kolin koji pomaže u proizvodnji acetilkolina. Prema Christopheru Mohru, registriranom dijetetičaru i savjetniku za prehranu u brojnim velikim medijima i korporacijama, acetilkolin je "neurotransmiter koji utječe na raspoloženje, pamćenje i ukupne kognitivne funkcije, što je korisno za razvoj i funkciju mozga".
Mohr se osvrnuo na zabrinutost zbog kolesterola u jajima. "Iako mnogi misle da jaja imaju previše kolesterola", rekao je za The Epoch Times, "za većinu ljudi jaja najvjerojatnije ne utječu značajno na kolesterol u krvi niti povećavaju rizik od srčanih bolesti."
Međutim, ostaje pitanje: Možemo li jesti neograničene količine jaja svaki tjedan?
Stephanie Schiff registrirana je dijetetičarka nutricionistica u bolnici Huntington u državi New York, dijelu Northwell Healtha. Rekla je da odgovor ovisi o individualnim čimbenicima.
"Posljednjih desetljeća naučili smo da kolesterol u prehrani u većini slučajeva ne utječe na kolesterol", rekla je. "Ali to je problem, neki ljudi mogu biti osjetljivi na kolesterol u hrani, a njihov vlastiti kolesterol može porasti ako jedu previše hrane s visokim kolesterolom, poput jaja."
Dok su prethodne prehrambene smjernice za Amerikance preporučivale da unos kolesterola ne prelazi 300 miligrama dnevno, Schiff je rekao da trenutne smjernice ne postavljaju određenu granicu.