Sve je više kvalitetnih regionalnih platformi koje se bave gastronomijom, a Svijet.hr odlučio vam je pobliže dočarati onu koju mi smatramo samim vrhom.
Kad se prije desetak godina Tatjana Miletić počela baviti kuhanjem nije mogla biti pretpostaviti da će njezin brend MyTastyPot postati jedno od najpopularnijih regionalnih odredišta za sve koji o kuhanju žele naučiti nešto novo.
A ideja koja stoji za cijele priče bila je vrlo jednostavna. Kada imate ideju, za ukusno jelo nije potrebno puno, čak i ako ono što ste pripremili složite s ljubavlju, obroci postaju mali svakodnevni rituali druženja i uživanja u hrani, kaže Tatjana.
Kuhanje je oslobađa, upravo taj osjećaj da od nekoliko sastojaka može napraviti čudo na tanjuru i zadovoljstvo što u njezinoj hrani uživaju ljudi koje voli. To je ono što drži Tatjanu, a to je i motiv koji nas je ponukao na ovaj intervju u kojem progovara o brojnim temama.
Tvoja kuharska karijera nije bio tvoj prvi izbor u životu. Kako si se odlučila napustiti dotadašnju karijeru i ući u avanturu s kuhanjem?
Moja priča s kuhanjem počela je iz čiste strasti, ali nikada nisam mislila da će postati moj posao. Radila sam više od 10 godina u multinacionalnim korporacijama, na pozicijama koje su bile u skladu s mojim fakultetskim obrazovanjem, ali nikada nisu budile onu iskru u meni. U jednom trenutku shvatila da želim da se bavim onim šta me ispunjava, gde mogu da spojim ljubav prema hrani i kuhanju koju gajim od malena sa kreativnošću i slobodom da izrazim sebe. Uz podršku supruga i njegovih riječi da “život može da se živi drugačije od nekog kalupa na koji sam navikla” je i počela moja MyTastyPot avantura – od hobija do posla.
Koliko je u početku bilo teško suočiti se sa sporijim pozicioniranjem, jer znamo da se uspjeh u ovom smislu ne može dogoditi preko noći?
Iskreno, bilo je trenutaka kada sam se pitala jesam li napravila pravi izbor. U početku nije lako jer uspjeh ne dolazi brzo, a u digitalnom svijetu morate biti strpljivi i dosljedni. Mislim da je ključ bio u tome što nikada nisam odustala od svoje vizije – željela sam da budem autentična i da ne pravim kompromise kada je kvalitet sadržaja u pitanju. Moj napredak je bio organski i korak po korak sam gradila zajednicu koja dijeli moju strast prema kuhanju.
Često ističeš da su ti u tvojoj novoj karijeri pomogli obitelj i prijatelji. Je li takva vrsta pomoći možda i presudna na početku kada rezultati još nisu vidljivi?
Apsolutno. Bez podrške obitelji i prijatelja, mislim da bi sve ovo bilo mnogo teže. Vjerovali su u mene čak i kad ja nisam bila sigurna, bili su prvi koji su isprobavali moje recepte i davali iskrene povratne informacije. Njihova pomoć nije bila samo praktična već i emocionalna. Kada imate ljude koji vas potiču i podržavaju, čak i kada rezultati nisu odmah vidljivi, osjećate se jače i sigurnije u ono što radite.
Možeš li se prisjetiti trenutka u kojem si shvatila "to je to", odnosno kad si shvatila da će nova karijera biti uspješna?
Mislim da je taj trenutak bio kada sam prvi put dobila priliku da surađujem s velikim brendom. Tada sam postala sigurna da moj rad ima vrijednost i da sam na pravom putu.
Kako izgleda tvoj tipični radni dan? Koje sve elemente mora sadržavati jedan video, a da bismo ga mogli nazvati uspješnim?
Moj dan počinje šalicom kave i istraživanjem novih ideja i planiranjem recepata. Volim obilaziti tržnice i prodavaonice kako bih kupila namirnice koje me nerijetko inspiriraju za nove recepte. Poslije uglavnom eksperimentiram u kuhinji, isprobavam kako recepte tako i načine serviranja, stilizaciju i sl. – jer kad krene snimanje, svaki detalj je važan! Jedan uspješan video mora prenijeti ideju, biti vizualno privlačan i jasan, tako da svaki gledatelj može zamisliti sebe kako priprema to jelo.
Postoji li neki idealan tajming za plasiranje objave u toku dana?
Idealno vrijeme ovisi o publici, ali za mene su jutra i večeri najbolji. Ujutro ljudi traže inspiraciju za doručak ili ručak, a uvečer, kada su opušteni kod kuće, uživaju u sadržajima vezanim za kuhanje. Trudim se da ne pratim statistike, već da osluškujem navike svoje publike.
Kad se radi o vrstama jela odnosno o tipu gastronomije, preferiraš li domaću ili stranu kuhinju?
Obožavam fuziju ukusa! Domaća kuhinja ima dušu, ali volim eksperimentirati s začinima i tehnikama iz drugih kultura. Spoj tradicionalnog i modernog je moja najveća inspiracija – jela koja osvajaju ukusom, ali i izgledom.
Imaš li dojam da smo ipak ponešto napredovali u percepciji važnosti kulinarstva, a o čemu na neki način svjedoči i tvoj uspjeh?
Mislim da je kulinarstvo dobilo svoje zasluženo mjesto. Ljudi su postali svjesni važnosti kvaliteta namirnica i uživanja u hrani. Sve više se cijene domaći proizvodi i kreativnost u kuhinji, što me neizmjerno raduje. Trudim se da moj rad bude dio te promjene – da inspiriram ljude da kuhaju s ljubavlju i uživaju u svakom zalogaju.
Često ističeš da radiš ono što voliš, odnosno da si hobi pretvorila u posao. Zanima me koliko često Tatjana kulinarski eksperimentira u privatnom životu?
Svaki dan! Eksperimentiranje je srž mog rada, ali i mog privatnog života. Kuhinja je moje „igralište“ i volim isprobavati nove kombinacije ukusa. Moje djevojčice su često prvi degustatori, a reakcije obitelji su mi najvažnija povratna informacija.
Ideš li često u restorane i kako bi ocijenila gastronomsku scenu Beograda i regije?
Beograd je mjesto za istinske ljubitelje hrane! Imamo fantastične restorane – od tradicionalnih kafana do modernih fusion koncepta – što bi rekli neki „od Silvane do Nirvane“. Iz godine u godinu scena postaje sve dinamičnija i kreativnija, a ponekad čovek ne uspije ni popratiti što se sve novo otvorilo.
Kakvi su planovi za budućnost, planiraju li se možda neki novi iskoraci poput, primjerice TikToka?
Na TikTok-u sam već aktivna (iako ne nešto previše da budem iskrena) i definitivno planiram više pažnje posvetiti toj platformi u budućnosti. A tu je i Threads koji mi se po formatu jako dopada, tako da i na njemu držim oko. Neki drugi planovi – to su definitvno moje #funanddinning radionice kuhanja. Digitalni sadržaji su super, ali ništa ne može zamijeniti autentično iskustvo u kuhinji.
Jesi li razmišljala o objavi svojih najdražih recepata, bilo da se radi klasičnoj knjizi ili nekoj online kuharici?
Ja već objavljujem recepte na mom blogu https://www.mytastypot.com/ i mislim da ih ima negdje oko 700. Za kuhar – negdje u budućnosti možda, za sada mi je ovako potaman sve.
Primjećuješ li među svojim fanovima i ljude iz Hrvatske te koliko ti se čini važno da pratitelji budu geografski što raspršeniji?
Naravno, imam divne pratitelje iz Hrvatske a s nekolicinom sam se i sprijateljila ovako online i to mi je posebno drago. Vjerujem da u svijetu u kojem živimo granice ne bi trebalo da nas razdvajaju, već da nas inspiriraju da otkrivamo nove priče i ukuse. Za mene je hrana više od kuhanja – to je način povezivanja, razmjene kultura i dijeljenja emocija. Želim da moji recepti budu nit koja spaja ljude, jer upravo u tim malim trenucima zajedništva leži prava čarolija života.