Za početak preporučujemo - oprez. Negroni spada u skupinu žešćih pića koje treba pažljivo konzumirati. Radi se o jednom od koktela s najvećim postotkom alkohola.
U čemu je popularnost Negronija?
Negroni je postao popularniji zbog svoje klasične uravnoteženosti okusa – gorkog (Campari), slatkog (vermut) i oštrog (džin) – koja pruža složeno i zanimljivo iskustvo za razliku od jednostavnijih pića, a također ga privlačna estetika i jednostavna priprema čine atraktivnim za širu publiku. Zanimljivo je da Negroni ne mijenja karakter ni kad se omjeri mijenjaju, pa ni u inačicama poput Negronija Sbagliata, Negronija s mezcalom ili rumom.
Campari je ključ
Campari je svakako jedan od ključnih sastojaka. Campari je aperitiv, biljni liker, bitter iz talijanske obitelji alkohola. Bistar je, živahno crven, ali gorkastog botaničkog okusa, sa malo slatkoće. Teško ga je piti čistog, ali već sa dodatkom sode ili soka od naranče postaje fenomenalan. Nastao je još 1860-ih godina a proizvodio se u Milanu. Campari je trećina Negronija koju se ne bi smjelo mijenjati.
Kako je Negroni dobio ime?
Na prijelazu stoljeća živio je grof Camillo Negroni, sladokusac koji je dobar dio života proveo u SAD-u, živeći kao kockar i kao kauboj. Nakon prvog svjetskog rata vratio se u Firenzu gdje je bio stalni gost Caffe Casoni. Tamo, 1919. godine, naručio je Milano – Torino sa ginom umjesto sode (najvjerojatnije uzvikavši: “trebam više alkohola u mom piću! Više alkohola!”) Piće je postalo tako popularno da su ljudi počeli naručivati Milano – Torino “na Negronijev način”. Veliki obožavatelj Negronija bio je i književnik Ernest Hemingway a danas ga nalazimo na popisu omiljenih koktela brojnih zvijezda.
Priprema Negronija kod kuće
A kako ga i vi možete napraviti kod kuće? Vrlo jednostavno, trebaju vam jednaki omjeri sastojaka - 20ml gina, 20ml vermoutha i 20ml Camparija te naranča za ukras. Negroni se ne miksa nego - slaže. Dakle, prvo u kristalnu čašu stavite led te slažite ostale sastojke te na kraju dodajte koru naranče koju, ako želite, možete prethodno i karamelizirati.