Svatko tko je uzeo bocu vina sigurno je primijetio jednu od njezinih najizrazitijih karakteristika: veliko udubljenje na dnu.
Tehnički izraz za udubinu je punt, i zasigurno postoji stoljećima kako bi služio vrlo specifičnoj i znanstvenoj svrsi. Ili ne?
Mnogo je priča i nagađanja oko udubljenja na vinskoj boci, ali najvjerojatnije je stoljećima tamo kako bi služilo u vrlo specifičnu i znanstvenu svrhu. ili ne? Ne postoji pravi konsenzus o tome zašto je udubljenje tu, ali pokazalo se da ima mnogo praktičnih upotreba, piše HowStuffWorks.
Dakle, bez obzira zašto su staklopuhači počeli stavljati udubljenja na bocama, oni su ostali prisutni. Prvi i možda najvjerojatniji razlog za udubljenje na dnu vinske čaše je taj što se zbog toga boca manje naginje. Vinske boce često su visoke i uske, a kada su izvorno ručno puhane, proces puhanja stakla stvorio je šav na dnu. Dodavanje udubljenja gurnulo je šav u bocu, a dodatna težina pomogla je da dno ostane na stolu gdje mu je i mjesto.
Mogli biste pretpostaviti da je udubljenje tu da uhvati talog vina na dnu boce, što na neki način i jest. Ali kada točite vino, talog se zapravo uhvati za stranice boce, gdje se zakrivi prije grla. Mnoge se boce vina ionako pohranjuju postrance, tako da udubljenje zapravo i nije važno, a tu je i činjenica da vina, poput bijelih ili ružičastih sorti, zapravo nemaju talog, ali njihove boce ipak imaju udubljenje.
Dugo su najbolja vina imala koštice, a jeftinija ne. Tada su proizvođači jeftinijih vina shvatili da će ljudi platiti više za vino u ulubljenim bocama jer su mislili da je to kvalitetnije vino. Dakle, danas udubljenje ne znači nužno i kvalitetno vino. Tu je i činjenica da boca izgleda kao da ima puno vina unutra, ali dio tog prostora zauzima udubljenje. Možete napraviti udubljenje i bocu bilo koje veličine, ali većina boca i dalje drži istih standardnih 750 ml vina.
Bez obzira na to zašto je udubljenje tu stavljeno, ispada da je vrlo korisno. Možete staviti palac u udubljenje držeći dno i natočiti vino u čašu. To pomaže u izbjegavanju prijenosa topline s vaše ruke na vino. Govoreći o temperaturi, udubljenje daje veću površinu, što pomaže nekim sortama da se brže ohlade. Konačno, možete gurnuti čep jedne boce u udubljenje druge kako biste pohranili više boca sa strane.