Malo tko nije čuo za Kapadociju, i rijetko koji putnik nema Kapadokiju na bucket listi. Kapadokija starovjekovna je regija koja se nalazi u unutrašnjosti Male Azije odnosno današnje Turske. Povijesni naziv Kapadocija nastavio se koristiti u Zapadnom svijetu i u kršćanskoj tradiciji i u turizmu. Regija obuhvaća izvanredna čuda prirode kao što su stožasti vilinski dimnjaci. Kapadocija također ima i bogato kršćansko povijesno i kulturno naslijeđe, pišu Putoholičari.
Vilinski dimnjaci su ti koji Kapadociju čine posebnom, a nastali su nakon erupcije nekoliko vulkana i formirali se godinama u ovakve oblike uz pomoć vjetra i kiše. Kad je priroda odradila svoje, došao je čovjek i u tim “dimnjacima” počeo graditi nastambe jer su bili idealni za zimu – čuvala se toplina, a ljeti bi se održavala ugodna temperaturu, prirodni klimatski uređaji.
Da bi posjetili najzanimljivija mjesta ovog područja dovoljno vam je 3-4 dana, međutim zbog mnogih zanimljivih staza kroz prekrasne doline Kapadocije, preporučamo koji dan više i odraditi barem neki trail
U nastavku donosimo naših 7 najboljih doživljaja iz Kapadokije.
1.Let balonom
Nebo prepuno šarenih balona – to je fotografija koja će vam prva iskočiti kada pretražujete Kapadociju. Definitivno must do u Kapadociji.
Letovi balonima u Kapadokiji su započeli 1991. godine, a danas je registrirano više od 200 balona. Sto balona smije poletjeti prije izlaska sunca, a sat vremena poslije još 50 njih. Leti se čitave godine, ali zbog lošeg vremena znaju otkazati letove, najčešće između prosinca i ožujka.
2. Goreme
Goreme je proglašen nacionalnim parkom, a kasnije je upisan na UNESCO listu svjetske baštine. Goreme je grad gdje se najbolje smjestiti jer su svi zanimljivi lokaliteti u ovom području. Za smještaj preporučamo jedan od mnogobrojnih cave hotela pa da barem malo dobijete dojam kako je to živjeti u stijeni.
Goreme Open Air Museum – muzej na otvorenom obično je prva stanica nakon dolaska u Kapodokiju. Muzej je zapravo samostanski kompleks s nekoliko bazilika i crkvi s vrlo očuvanim freskama na zidovima. One koje su vrlo očuvane morate i dodatno platiti.
4. Podzemni gradovi
Na području Kapadocije navodno ima preko 200 podzemnih gradova. Služili su kao skloništa i skrivenim tunelima bili su povezani s kućama. Na prvim katovima, onim najbližim površini bile su štale sa životinjama, a onda dalje su išla skladišta, kuhinje, ckrve, čak i škole. U prostoriji u kojoj su boravili kopali bi rupu i na taj način se spuštali sve dublje u zemlju. Imali su ventilacijska okna i rupe za komunikaciju.
Trenutačno se najvećim podzemnim gradom smatra Derinkuyu. Grad je mogao primiti 20 000 ljudi, dubok je 85 metara i ima 18 katova. Grad je za posjetitelje otvoren 1969. i to samo 10%.
5. Vinarije – Kocabar, Turasan
Obavezno se zaustavite i u jednoj od vinarija te probajte lokalna vina. Dvije najpoznatije i najveće vinarije su Turasan u Urgupu i Kocabag u Uchisaru. Turasan je najveća i najpoznatija u ovoj regiji pa je i najveća gužva. Zbog prevelike gužve preskočili smo Turasan i krenuli na degustaciju u Kocabag. Degustacije su bile besplatne, a probali smo nekoliko sorti vina. Ima i mnogo podruma u stijenama koje nude degustacije lokalnih vina, mi smo se zaustavili u jednoj u samom centru Ortahisara, gdje smo probali nekolicinu voćnih vina.
6. Ihlara
Nekih sat vremena vožnje od Goreme stižete u zeleni raj. Prije samog ulaska u mjesto Ihlara stanite kraj ceste i bacite pogled u kanjon, a zatim krenite kroz Ihlaru do ulaza i spustite se nekih 100m (382 stepenice) u kanjon. Ihlara dolina proteže se 16km kroz istoimeni kanjon od mjesta Ihlara do Selime i ima 4 ulaza. Dolina je inače bila utočište za kršćane, tu je nekada živjelo 80 000 ljudi. U stijenama su vidljivi ostaci nastambi, a posjetiti možete i 16 od 105 crkvi sagrađenih u stijenama s vrlo očuvanim freskama.
7. Hrana
I za kraj smo ostavili hranu. Sva sreća pa u Turskoj ne možete ostati gladni, uvijek se pronađe za svakoga ponešto. Evo par specijaliteta koje smo mi probali i preporučamo:
Kiremitte kofte – zapečene čufte s povrćem i sirom
Testi kebabi – meso s povrćem pripremljeno i servirano u glinenom ćupu
Bostan kebabi – meso i povrće zapećeno u patlidžanu
Sebit Yaglama – mesna pita u nekoliko slojeva
Mercimek corbasi – juha od leće