Nema ništa bolje od velikog, sočnog bifteka s povrćem ili krumpirom na žaru i savršeno začinjenom salatom. S druge strane, svi govore da crveno meso nije toliko zdravo u odnosu na alternative, pa smo u dilemi je li ga i koliko često poželjno konzumirati.
Dobra vijest je da u umjerenim količinama komad bifteka nije nezdrav za većinu ljudi. Postoje, međutim, ljudi koji bi ga trebali izbjegavati iz zdravstvenih razloga.
Kada većina ljudi pojede biftek, njihovo "tijelo ga razgrađuje i koristi komponente za vlastite svrhe, kao što je izgradnja mišića i stvaranje krvi", objašnjava dr. Mike Ball, Roeov direktor medicinskog obrazovanja. "Nažalost, to ne vrijedi za sve ljude", kaže on i dodaje: "Postoje i negativni učinci uživanja u ovoj hrani." Biftek je bogat zasićenim masnoćama, a redovita konzumacija crvenog mesa povezana je s visokim kolesterolom, bolestima srca i rakom, osobito rakom debelog crijeva."
Oni koji imaju zdravstvenih problema povezanih s crijevima
Iako je većinu namirnica dobro jesti u umjerenim količinama, trebali biste biti oprezni s biftekom ako imate osjetljiv želudac. To je zato što "gastrointestinalni problemi otežavaju probavu crvenog mesa", kaže dr. Ball.
Velikim količinama proteina i masne hrane, kao što su biftek i crveno meso, treba puno više vremena da napuste želudac. Prvi znak ovog problema je intenzivna nadutost i nelagoda, što je posljedica viška toksina koji se nakupljaju u probavnom traktu.
Svima koji su alergični na crveno meso
“Jedini ljudi koji bi trebali potpuno izbjegavati jesti biftek su oni koji imaju kratkotrajnu reakciju na njega, poput onih koji imaju alergiju”, objašnjava dr. Ball. Drugi ljudi u rizičnijim skupinama vjerojatno neće imati negativne reakcije ako povremeno pregrizu biftek, ali to zapravo nije slučaj ako ste alergični.
Alpha-gal sindrom, otkriven tek posljednjih godina, definiran je kao alergija na proizvode dobivene od sisavaca, posebice komade crvenog mesa, izvještava klinika Mayo. Iako je ova alergija prilično rijetka, ako je imate, simptomi će se pojaviti unutar nekoliko minuta nakon što pojedete zalogaj odreska.
Simptomi alergije uključuju koprivnjaču, svrbež i/ili ljuskavu kožu (ekcem), curenje nosa, glavobolju, otežano disanje, bol u trbuhu, proljev, mučninu ili povraćanje i oticanje dijelova tijela kao što su usne, lice, jezik i grlo.
Ljudi koji imaju dijabetes
Bifteki većina crvenog mesa imaju mnogo više zasićenih masnoća od alternativa, objašnjava dr. Sedrina Calder, što može akumulirati više LDL kolesterola (lošeg kolesterola) u krvi i povisiti krvni tlak. "Ljudi s dijabetesom imaju povećan rizik od srčanih bolesti, pa bi izbjegavanje odreska spriječilo daljnje povećanje tog rizika", predlaže ona.
Američka dijabetička udruga preporuča da ukupni unos masti za osobu s dijabetesom ne prelazi 20 grama, a odrezak od 200 grama sadrži u prosjeku oko 19 grama zasićenih masti. S obzirom na to da je kod osoba s dijabetesom vjerojatnost visokog krvnog tlaka dvostruko veća nego kod osoba bez dijabetesa, odrezak bi vam trebao biti što rjeđe na jelovniku ako bolujete od ove bolesti.
Svatko tko ima obiteljsku povijest raka debelog crijeva
Česta konzumacija bifteka može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, no ponajviše kod osoba s određenim genetskim predispozicijama. Konzumacija bifteka i drugog sličnog crvenog mesa "povezana je s nekoliko različitih vrsta raka, osobito s rakom debelog crijeva", kaže dr. Calder, dodajući: "Ako je netko u vašoj obitelji imao rak debelog crijeva, možda bi bilo mudro izbjegavati biftek."
Prema Harvard Healthu, ljudi koji dnevno pojedu 140 grama ili više bifteka (ili drugog crvenog mesa) povećavaju rizik od razvoja raka debelog crijeva za 28%. Uz to, nemasno meso poput piletine i ribe smatra se zdravijom alternativom crvenom mesu, piše eatthis.com.