svijet.hr
13. Svibanj 2025.
  • Društvo
  • Geopolitika
  • Mojbiz
  • Kultura & Scena
  • Sport
  • Lifestyle
  • Tehno
  • Komentari
search
highlight_off
person
personPrijavi se u svoj SVIJEThr profil. disabled_by_default
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

Zaboravljena lozinka?

Nemaš korisnički račun? Registriraj se!

passwordZaboravljena lozinka? disabled_by_default

Unesite e-mail s kojim ste se registrirali i poslat ćemo vam link za resetiranje lozinke.

*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

assignmentRegistracija disabled_by_default
*
*
*
*
*
*

Dokažite da niste robot! Upišite rezultat:

*
Veleučilište Edward Bernays
ZDRAVLJE:

Ovi ljudi ne bi trebali jesti biftek

Ovi ljudi ne bi trebali jesti biftek

Nema ništa bolje od velikog, sočnog bifteka s povrćem ili krumpirom na žaru i savršeno začinjenom salatom. S druge strane, svi govore da crveno meso nije toliko zdravo u odnosu na alternative, pa smo u dilemi je li ga i koliko često poželjno konzumirati.

STUDENI
12
2024

Piše:

Svijet.hr/Danas.rs


Nema ništa bolje od velikog, sočnog bifteka s povrćem ili krumpirom na žaru i savršeno začinjenom salatom. S druge strane, svi govore da crveno meso nije toliko zdravo u odnosu na alternative, pa smo u dilemi je li ga i koliko često poželjno konzumirati.


Dobra vijest je da u umjerenim količinama komad bifteka nije nezdrav za većinu ljudi. Postoje, međutim, ljudi koji bi ga trebali izbjegavati iz zdravstvenih razloga.

Kada većina ljudi pojede biftek, njihovo "tijelo ga razgrađuje i koristi komponente za vlastite svrhe, kao što je izgradnja mišića i stvaranje krvi", objašnjava dr. Mike Ball, Roeov direktor medicinskog obrazovanja. "Nažalost, to ne vrijedi za sve ljude", kaže on i dodaje: "Postoje i negativni učinci uživanja u ovoj hrani." Biftek je bogat zasićenim masnoćama, a redovita konzumacija crvenog mesa povezana je s visokim kolesterolom, bolestima srca i rakom, osobito rakom debelog crijeva."

Oni koji imaju zdravstvenih problema povezanih s crijevima

Iako je većinu namirnica dobro jesti u umjerenim količinama, trebali biste biti oprezni s biftekom ako imate osjetljiv želudac. To je zato što "gastrointestinalni problemi otežavaju probavu crvenog mesa", kaže dr. Ball.

Velikim količinama proteina i masne hrane, kao što su biftek i crveno meso, treba puno više vremena da napuste želudac. Prvi znak ovog problema je intenzivna nadutost i nelagoda, što je posljedica viška toksina koji se nakupljaju u probavnom traktu.

Svima koji su alergični na crveno meso


“Jedini ljudi koji bi trebali potpuno izbjegavati jesti biftek su oni koji imaju kratkotrajnu reakciju na njega, poput onih koji imaju alergiju”, objašnjava dr. Ball. Drugi ljudi u rizičnijim skupinama vjerojatno neće imati negativne reakcije ako povremeno pregrizu biftek, ali to zapravo nije slučaj ako ste alergični.

Alpha-gal sindrom, otkriven tek posljednjih godina, definiran je kao alergija na proizvode dobivene od sisavaca, posebice komade crvenog mesa, izvještava klinika Mayo. Iako je ova alergija prilično rijetka, ako je imate, simptomi će se pojaviti unutar nekoliko minuta nakon što pojedete zalogaj odreska.

Simptomi alergije uključuju koprivnjaču, svrbež i/ili ljuskavu kožu (ekcem), curenje nosa, glavobolju, otežano disanje, bol u trbuhu, proljev, mučninu ili povraćanje i oticanje dijelova tijela kao što su usne, lice, jezik i grlo.

Ljudi koji imaju dijabetes

Bifteki većina crvenog mesa imaju mnogo više zasićenih masnoća od alternativa, objašnjava dr. Sedrina Calder, što može akumulirati više LDL kolesterola (lošeg kolesterola) u krvi i povisiti krvni tlak. "Ljudi s dijabetesom imaju povećan rizik od srčanih bolesti, pa bi izbjegavanje odreska spriječilo daljnje povećanje tog rizika", predlaže ona.

Američka dijabetička udruga preporuča da ukupni unos masti za osobu s dijabetesom ne prelazi 20 grama, a odrezak od 200 grama sadrži u prosjeku oko 19 grama zasićenih masti. S obzirom na to da je kod osoba s dijabetesom vjerojatnost visokog krvnog tlaka dvostruko veća nego kod osoba bez dijabetesa, odrezak bi vam trebao biti što rjeđe na jelovniku ako bolujete od ove bolesti.

Svatko tko ima obiteljsku povijest raka debelog crijeva

Česta konzumacija bifteka može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, no ponajviše kod osoba s određenim genetskim predispozicijama. Konzumacija bifteka i drugog sličnog crvenog mesa "povezana je s nekoliko različitih vrsta raka, osobito s rakom debelog crijeva", kaže dr. Calder, dodajući: "Ako je netko u vašoj obitelji imao rak debelog crijeva, možda bi bilo mudro izbjegavati biftek."

Prema Harvard Healthu, ljudi koji dnevno pojedu 140 grama ili više bifteka (ili drugog crvenog mesa) povećavaju rizik od razvoja raka debelog crijeva za 28%. Uz to, nemasno meso poput piletine i ribe smatra se zdravijom alternativom crvenom mesu, piše eatthis.com.

Ključne riječi: biftek, crveno meso, zdravlje, alergija, dijabetes, štetnost
PODIJELI
VIJEST

MOŽDA ĆE VAS INTERESIRATI
STUDENI
12
2024
<
>
  • Trump će prihvatiti skupocjeni katarski poklon; evo o čemu se radi
    Trump će prihvatiti skupocjeni katarski poklon; evo o čemu se radi
    Predsjednik Donald Trump priprema se primiti luksuzni mlažnjak od kraljevske obitelji Katara, koji će koristiti kao Air Force One, potvrdila su četiri izvora upoznata s planiranjem za NBC News.
    12.11.2024.
  • Premium smještaj hrvatskom turizmu u 2024. donio 1,4 milijarde eura
    Premium smještaj hrvatskom turizmu u 2024. donio 1,4 milijarde eura
    Procijenjeni prihod od premium smještajne ponude, koja uključuje hotele, kampove, vile i marine, prošle godine u Hrvatskoj bio je 1,4 milijarde eura.
    12.11.2024.
  • Stellar Boutique Modules: U centru Zagreba novi lifestyle hotel 
    Stellar Boutique Modules: U centru Zagreba novi lifestyle hotel 
    Centar Zagreba uskoro će dobiti novi hotel koji mijenja paradigme o dizajnerskim hotelima i pruža jedinstveno iskustvo povezivanja s urbanom kulturom grada.
    12.11.2024.
  • Puma srezala marže u prvom kvartalu
    Puma srezala marže u prvom kvartalu
    Sportski brend Puma u četvrtak je izvijestio o padu profitne marže u prvom tromjesečju i stagnaciji prodaje u prvom tromjesečju, jer tvrtka smanjuje troškove u pokušaju da preokrene svoje poslovanje.
    12.11.2024.
  • Njemački trgovci smanjuju cijene električnih vozila
    Njemački trgovci smanjuju cijene električnih vozila
    Popusti na električna vozila (EV) u Njemačkoj porasli su u travnju, a prosječno sniženje dosegnulo je 16,7%, što je porast od 1,8 postotnih bodova u odnosu na ožujak, prema riječima vodećeg stručnjaka Ferdinanda Dudenhöffera.
    12.11.2024.
  • Talijanski inženjer ima ideju kako spasiti Veneciju od potonuća
    Talijanski inženjer ima ideju kako spasiti Veneciju od potonuća
    U posljednjih stotinu godina potonula je za oko 25 centimetara, a prosječna razina mora od 1900. porasla je za gotovo 30 centimetara.
    12.11.2024.
  • Citi del Sol: Kako je neslavno završio eksperiment u Málagi
    Citi del Sol: Kako je neslavno završio eksperiment u Málagi
    Godine 2022., dok su se mlađi investicijski bankari žalili na izgaranje zbog rekordnog procvata u sklapanju poslova, Citigroup je imao rješenje za privlačenje i zadržavanje talenata: bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života radeći u Malagi.
    12.11.2024.
  • Pelješac očekuje odličnu sezonu
    Pelješac očekuje odličnu sezonu
    S izgradnjom Pelješkog mosta, Ston i ostala mjesta na poluotoku Pelješcu sve su primamljivija posjetiteljima.
    12.11.2024.
  • Ferrari predstavio nove hibride, početna cijena 400.000 eura
    Ferrari predstavio nove hibride, početna cijena 400.000 eura
    Talijanski proizvođač luksuznih automobila "Ferrari" predstavio je danas nova hibridna vozila s početnom cijenom od 400.000 eura.
    12.11.2024.
  • Valamar u Poreču otvara Fogo by Bekal  
    Valamar u Poreču otvara Fogo by Bekal  
    Na atraktivnoj lokaciji uz more na Picalu u Poreču sredinom svibnja otvara se Fogo by Bekal, novi restoran u suradnji Valamara i dvojice renomiranih hrvatskih chefova - Tvrtka Šakote i Marka Turkovića.
    12.11.2024.

Najčitanije

SKUPŠTINA EBRD-a

Stjepan Orešković: Tajna našeg rasta? Radimo po pravilima, ali znamo prepoznati trenutak za disrupciju

ROBOTI

Kina se okreće industrijskim robotima

ZELENA TRANZICIJA

Končarov elektrobaterijski vlak obavio prvu vožnju

PORUKE

Nezavisni Pudić: Imam svoj svjetonazor, ne Gay Prideu u Slavonskom Brodu

POTEZI

Bosqar će isplatiti dividendu, u NO ulazi Gordan Kolak

PRESUDA

Depardieu proglašen krivim za seksualno zlostavljanje

SURADNJA

Ekonomski fakultet u Osijeku i ključni gospodarski akteri zajedno za obrazovanje budućnosti

NAKON POTEZA TRUMPA

Kineska roba s Temua mogla bi preplaviti Europu

Banner sekcija Najčitanije - Detalji vijesti - test banner
  • Impressum
  • Marketing
  • Kontakt
  • Uvjeti korištenja
svijet.hr

Copyright (c) svijet.hr. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.  |  Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja i oglasa, za pružanje značajki društvenih medija i za analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi naše web-lokacije s našim društvenim medijima, oglašivačkim i analitičkim partnerima koji ih mogu kombinirati s drugim informacijama koje ste im dali ili koje ste prikupili iz upotrebe svojih usluga.
Prihvaćam sve kolačiće Prihvaćam odabrane Postavke kolačića Ne prihvaćam