Vjerujem da većina građana širom svijeta razmišlja o tome kako mogu donijeti nešto jedinstveno na stol. Biti ispred znači pažljivo pratiti nove trendove i razumjeti kako oni oblikuju preferencije potrošača i industriju u cjelini.
Gledajući u 2025. iz perspektive Compleata, predvidjeli smo četiri trenda koji će definirati nadolazeću godinu, potaknuti promjenama vrijednosti, obnovljenim cijenjenjem jednostavnosti i sve većim utjecajem odvažnih globalnih okusa.
1. Zdravlje je bogatstvo
Veza između naše prehrane, zdravlja i okoliša bit će u središtu pozornosti 2025. godine. S porastom svijesti o ultraprerađenoj hrani (UPF) i dugoročnim utjecajem nezdrave prehrane—i na NHS i na okoliš—sve je više ljudi počinju preispitivati svoje izbore hrane.
Ova promjena će u prvi plan staviti biljne sastojke poput graha, mahunarki i povrća, kao i inovacije u tofuu. Squeaky Bean prednjači s dvije prve kategorije: kriške tofua i super burger od žitarica i povrća. Kriške tofua gotove za konzumaciju dolaze u dva izvrsna okusa – špinat i bosiljak te crvena paprika i rajčica. Dok burger sadrži fermentiranu raž za jedinstvenu teksturu mesa koja se ne oslanja na emulgatore.
Vjerojatno ćemo također vidjeti porast hibridnih mesnih proizvoda, koji kombiniraju tradicionalno meso s biljnim proteinima, koji su idealni za zadovoljavanje fleksitarijanaca.
2. Kimchi groznica
Kimchi više nije samo specijalizirani korejski prilog - probija se u mainstream. Sa svojim pikantnim okusom i ljutinom, brzo se učvršćuje kao sljedeća velika stvar u hrani. Od uloge u umacima i sirevima poput kimchi humusa i kimchija Palace Culture, pojavljuje se posvuda, pa čak i krade šou na globalnim događajima kao što je SIAL, najveća europska izložba inovacija u hrani, gdje su proizvodi inspirirani kimchijem bili veliki pobjednici.
3. Jednostavna zadovoljstva
Ponekad je manje više. Dok su komplicirana jela i fusion hrana doživjeli svoj trenutak, ljudi počinju ponovno otkrivati ljepotu jednostavnih, visokokvalitetnih sastojaka. Razmislite o klasičnim receptima uz koje izvrsni okusi zablistaju bez previše buke. Francuska kuhinja prednjači u ovoj namjeri, s jelima poput Jambona Beurrea (klasični baguette sa šunkom i maslacem) koja su stekla kultni status zbog svog jednostavnog pristupa. Sve što je potrebno je dobar kruh, pravi maslac, kvalitetna šunka i nekoliko kornišona da se napravi nešto zaista ukusno. Budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin svog prvog nacionalnog prvenstva u Jambon Beurreu 2025., jednostavnost je očito ponovno u stilu.
4. Ravno iz Tunisa
Globalni okusi uvijek nadahnjuju prehrambenu industriju, a čini se da će 2025. biti vrijeme da Tunis zablista. Kao rodno mjesto harissa-ikonične paste od čilija pod zaštitom UNESCO-a-Tunis se može pohvaliti bogatim kulinarskim naslijeđem ukusnih jela koja su zrela za inovacije.
Očekujemo da će hrana nadahnuta Tunisom poput Brika (prhko tijesto punjeno krumpirom, tunom, jajima i harissom) i Houria (mirisni umak sa začinjenom mrkvom) dobiti na snazi. Zajedno s povećanim fokusom na masline, kreativnim pogledima na kus-kus i aromatičnim začinima, ovi okusi nude uzbudljive prilike za razvoj novih proizvoda i inspiraciju za jelovnike.